36 de milioane de euro pentru reabilitarea clădirii Spitalului „Precista Mare”

HomeSanatate

36 de milioane de euro pentru reabilitarea clădirii Spitalului „Precista Mare”

Miercuri, 24 martie, în Monitorul Oficial al României a fost publicată hotărârea de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Reabilitare și extindere Așezământ spitalicesc Precista, municipiul Roman, județul Neamț”. Actul normativ fusese adoptat de Executiv în ședința din 10 martie.

Hotărârea de guvern prevede reabilitarea clădirii prin Compania Națională de Investiții (CNI). „CNI va scoate la licitație achiziția pentru lucrările de consolidare, reabilitare și modernizare pentru acest obiectiv extrem de important pentru municipiul Roman. Dincolo de restaurarea și readucerea la viață a unui monument arhitectonic de mare anvergură, obiectivul va avea funcționalitatea de spital de recuperare și paliație, cu o capacitate de 136 de paturi”, a afirmat deputatul Laurențiu Leoreanu, acesta participând, la începutul lunii martie, alături de primarul Leonard Achiriloaei, la o întâlnire operativă cu reprezentanții CNI pe această temă.

„Chiar dacă acest obiectiv nu este în administrarea noastră sau în patrimoniul Primăriei, Spitalul Precista Mare intră și el într-o etapă favorabilă. Chiar dacă este administrat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, este un spital care va veni să completeze serviciile pe care le furnizează Spitalul Municipal de Urgență Roman, având în vedere că acolo va funcționa în principal o secție de îngrijiri paliative. Cele zece paturi de la Secția de îngrijiri paliative, pe care le avem acum la Spitalul Roman, sunt insuficiente, astfel că noul spital va veni să completeze aceste servicii medicale atât de necesare în această perioadă – în care vedem că adresabilitatea este, din păcate, foarte mare în această zonă. Sunt lucruri care și din punct de vedere urbanistic se vor rezolva, pentru că acea zonă și acea clădire erau într-o stare de conservare, astfel că modernizarea este foarte importantă atât din punct de vedere arhitectural, cât și pentru oferirea unor servicii de sănătate în municipiul Roman”, a afirmat primarul Leonard Achiriloaei.

Ce prevede hotărârea de guvern privind reabilitarea „spitalului vechi”

Conform actului normativ publicat miercuri în Monitorul Oficial nr. 297, HG 318/2021, reabilitarea obiectivului va fi efectuată de Compania Naţională de Investiţii, iar finanţarea se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din venituri proprii ale Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, este prevăzută a fi de 175.646.000 de lei (din care construcții și montaj 90.023.000 de lei) – adică circa 37 de milioane de euro, la cursul din aprilie 2019 stabilit în actul normativ, 36 de milioane de euro la cursul din prezent. Alocările de fonduri sunt eșalonate pe trei ani, durata de realizare a investiției urmând a fi de 26 de luni.

Din această sumă, 169.764.000 de lei sunt prevăzuți a alocați de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin CNI, iar 5.882.000 de lei de către Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Clădirea Spitalului „Precista” datează din anul 1872 și a fost ridicată în stil neoclasic romantic, cu funcționare neîntreruptă din momentul inaugurării până în anul 2000, fiind retrocedată Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului în anul 2003, care a făcut de atunci, alături de autoritățile locale și județene, demersuri pentru reabilitarea acesteia.

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0