Prima paginăEconomie

Impozitarea bacşişului dă roade la Roman

Dimensiune text

Bonurile fiscale emise de barurile şi cafenele romaşcane trimit statului 16% din bacşiş.

Barurile şi cafenelele romaşcane au început să elibereze bonuri fiscale în care precizează cât s-a lăsat bacşiş, în cazul în care clientul a fost mulţumit de serviciile prestate. Prima consecinţă constă în faptul că ospătarii şi chelnerii ajung seara cu mai puţini bani acasă decât o făceau în mod obişnuit. A doua este reprezentată de uimirea clienţilor, care nu se aşteaptă să-şi vadă bacşişul fiscalizat.

„Au fost multe discuţii pe tema asta şi chiar mă amuzam, dar, când am văzut că îmi aduce un bon în care scria cât am lăsat bacşiş, am înţeles că totul e cât se poate de serios. Într-un fel, îmi pare rău că statul îşi revendică partea, dar poate această lege are şi părţi bune, având în vedere că se aplică şi în alte ţări. Poate asta înseamnă normalitatea. Noi, nefiind obişnuiţi până acum cu ea, o privim ca fiind ceva anormal”, a precizat Petrică Oprea, din Roman.

Pe de altă parte, chelnerii şi ospătarii strâng din dinţi când aud de această temă, şi au de ce, pentru că le „zboară” din buzunare 16% din tot bacşişul acumulat. Bani care ar trebui să ajungă la bugetul statului.

Autorităţile estimează că vor strânge, la nivel naţional, din această taxare, 154 de milioane de lei, în acest an, şi 300 milioane lei anul viitor. Acum, firmele romaşcane stabilesc, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacşişului rămân la dispoziţia lor sau se constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor. Cele mai multe aleg, totuşi, ca bacşişurile rămase după impozitare să rămână la personal.

Cât despre neprecizarea bacşişului pe un bon fiscal nici nu poate să fie vorba. Ospătarii spun că trec toate sumele, pentru că amenzile sunt foarte mari, iar în final tot ei au de suferit dacă se întâmplă o ilegalitate. „Nu ne place, dar trebui să trecem şi bacşişul. În goana asta după bani, amenzile vin tare uşor. Decât să risc să-mi pierd locul de muncă, prefer să fac aşa cum se cere. Mergem mai departe. Poate creşte impozitarea anul viitor, dar nu-i nimic. Dăm cât trebuie sau, dacă vrea statul, îl dăm tot. Mai bine şi-ar face un cont unde să-l trimitem şi cu asta am rezolvat situaţia. Au găsit şi de la cine să adune banii”, a spus, cu năduf, un chelener nemulţumit de „noua metodologie”. Potrivit legii, „prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar”.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Liviu 6 ani

    Strigam mereu ca vrem autostrazi, ca vrem scoli si spitale moderne, dar cand ni se cere sa achitam taxele ne apuca „naduful”. Si adevarata problema a ospatarilor nu e impozitarea bacsisului, ci salariul mic. Ca daca ai avea pe careta de munca un salariu de 2500 de lei nu ti-ar mai pasa de aia 16% dati statului.