HomeEconomie

IMM-urile din județ s-au dezvoltat cu bani de la stat

Anul trecut, 101 IMM-uri au beneficiat de sprijin din partea statului român, pentru inițierea sau dezvoltarea afacerii. Cea mai mare sumă atrasă de o singură societate comercială a fost de 100.000 de lei.

 

 

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din Neamț au beneficiat, anul trecut, de ajutoare în valoare de zeci de mii de lei de la Guvern, prin programe implementate cu sprijinul Agenției pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM). Programul de dezvoltare și modernizare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață, derulat în 2012, a avut șase beneficiari din județul Neamț. Suma plătită de AIPPIMM către cele șase firme a fost de 534.786,6 lei. Dintre firmele beneficiare, trei sunt din Roman, iar fiecare societate romașcană care a beneficiat de finanțare a primit aproximativ 99.000 lei pentru implementarea proiectului.

Programul START, pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și facilitarea accesului acestora la finanțare, a ajutat patru tineri din județul Neamț, toți din zona Romanului. Suma totală atrasă de cele patru proiecte este de 347.455,1 lei, în condițiile în care cea mai mare finanțare este de 100.000 lei, iar cea mai mică – de 47.455,34 lei.

Programul „Mihail Kogălniceanu” pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii 2011-2012 are 49 beneficiari din județul Neamț, șapte dintre aceștia fiind din Roman. Programul „Mihail Kogălniceanu” este un program multianual, pe perioada 2011-2013, care permite IMM-urilor accesarea unor linii de credit în valoare de maximum 400.000 de lei/IMM/an, cu dobânda subvenționată de către stat. Pe lângă facilitățile de subvenționare a dobânzii, IMM-urile beneficiază și de posibilitatea garantării de credite utilizând garanții de stat acordate prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, în situația în care nu dispun de garanții suficiente pentru accesarea liniei de credit. Perioada de rambursare a creditelor acordate în cadrul programului este de maximum un an de la data acordării liniei de credit. Linia de credit se poate prelungi pe o perioadă de maximum un an de la data scadenței, fără a depăși perioada de implementare a programului. Cele șapte societăți comerciale din Roman au luat, de la diverse bănci, 44.559 lei, cea mai mare sumă notificată fiind de 8.125 lei. Anul acesta există deja 166 de aplicanți la acest proiect.

Și programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microintreprinderilor de către întreprinzătorii tineri a avut succes. AIPPIMM a semnat cinci contracte cu firme din județul Neamț, iar sumele pentru un singur contract variază între 25.000 lei și 42.000 lei.

În total, 101 firme din județul Neamț au reușit, anul trecut, să acceseze programele lansate prin AIPPIMM.

Comentarii

WORDPRESS: 0