Prima paginăEconomie

Holcim România preia Somaco Grup Prefabricate SRL

Holcim România preia Somaco Grup Prefabricate SRL

Dimensiune text

 

Miercuri, 2 octombrie, Consiliul Concurenței anunțat că a autorizat tranzacția prin care Holcim (România) SA preia Somaco Grup Prefabricate SRL, ambele companii având operațiuni în municipiul Roman.

„Ca urmare a evaluării efectelor concentrării economice, Consiliul Concurenţei a constatat că operaţiunea propusă nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia și nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, precizează comunicatul Consiliului Concurenței.

Investiție de 2,7 milioane de euro la Roman

Holcim (România) SA, parte a grupului LafargeHolcim, este specializată în producerea cimentului și betoanelor. Grupul LafargeHolcim este activ în peste 70 de ţări, în principal în domeniul producerii de materiale de construcții – ciment, agregate, beton şi asfalt.

În prezent, Grupul LafargeHolcim deține în România două fabrici de ciment, în Câmpulung (județul Argeș) şi în Aleşd (județul Bihor), o staţie de măcinare şi trei terminale de ciment la Turda (județul Cluj), Roman  și București, 15 stații ecologice de betoane, trei staţii de agregate și două staţii de lianţi speciali. Holcim are aproximativ 800 angajați în România.

Terminalul de ciment Holcim de la Roman a fost inaugurat în iulie 2017, în urma unei investiții de 12,5 milioane de lei (2,7 milioane de euro). Noul terminal din Roman, amplasat în zona străzii Nordului, furnizează ciment în principal către clienții Holcim din județele regiunii Moldova. Cu o suprafață de 13.120 de metri pătrați, terminalul de ultimă generație este conectat la rețeaua de cale ferată și dispune de utilaje de încărcare și descărcare atât pentru ciment vrac, cât și pentru ciment ambalat în saci.

Istorie de 65 de ani

Istoria Somaco începe la Roman, în anul 1954, odată cu fondarea uneia dintre primele fabrici de prefabricate din beton din România, amplasată pe bulevardul Nicolae Bălcescu. În prezent, Somaco Grup Prefabricate SRL operează cinci fabrici de materiale prefabricate din beton în Teiuș, Timișoara, Târgoviște, Buzău și Roman, precum și o fabrică destinată producției de BCA (beton celular autoclavizat) în Adjud. Grupul Somaco are în România circa 800 de angajați.

„Fabrica Somaco Roman a fost construită în anul 1954, fiind de asemenea una dintre cele mai mari fabrici de prefabricate din beton din România, specializată în producţia de tuburi din elemente prefabricate de mare diametru, panouri prefabricate pentru locuinţe și elemente prefabricate din beton pentru construcţii civile şi industriale. Privatizată în 1990, a devenit parte din firma Somaco SA. În anul 2008 a fost cumpărată de fondul de investiții Oresa Ventures, devenind una dintre fabricile Somaco Grup Prefabricate. Fabrica de la Roman a căpătat avânt în anul 2011, ca urmare a investițiilor făcute în capacitățile de producție inele și tuburi pentru apă-canal. În prezent, fabrica de la Roman produce elemente prefabricate din beton pentru sistemul de canalizare Somaco, elemente prefabricate din beton pentru structuri la cheie și pentru infrastructură rutieră”, se arată în prezentarea de pe site-ul companiei.

 

Foto: Holcim, Somaco

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0