„Hazardele secolului XXI”, dezbătute la Liceul cu Program Sportiv

Elevi și profesori din Franța, Grecia, Polonia, Portugalia și Turcia desfășoară activități la liceul romașcan, în cadrul unui proiect Comenius.

 

 

Liceul cu Program Sportiv (LPS) din Roman găzduiește, în perioada 2 – 9 mai, a treia reuniune din proiectul Comenius intitulat „Hazardele secolului XXI”, derulat din fonduri europene, prin programul educațional „Pe tot parcursul vieții”.

În acest proiect, ce se desfășoară în perioada 2011 – 2013, sînt implicate școli și licee din Franța (Liceul Condorcet din Meru), Grecia (Liceul Special), Polonia (Liceul Tehnologic din Sosnowiec), Portugalia (Școala Secundară Francisco de Holanda), Turcia (Școala generală Unye Ordu) și România (Liceul cu Program Sportiv Roman).

Din delegația străină, primită de colectivul de cadre didactice al LPS Roman joi, 3 mai, fac parte 20 de profesori și 23 de elevi. La deschiderea activităților au participat, alături de cadrele didactice și elevii romașcani implicați în proiect, profesor Maria Ghiniță – inspector școlar pentru proiecte și programe comunitare din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț.

Joi, invitații străini au avut posibilitatea să viziteze liceul și baza sportivă a acestuia, să desfășoare activități în parc și să se întîlnească cu autoritățile locale.

„Pe perioada derulării acestei reuniuni de proiect vor avea loc diverse activități legate de tematica proiectului. Printre acestea se află și finalizarea conținutului unui curs opțional pe care l-am conceput împreună”, a precizat profesoara Irina Pătrăuceanu, coordonatoarea proiectului. De asemenea, invitații străini au apreciat importanța acestui proiect.

„În fiecare moment se vorbește despre catastrofe și pericole. Este o ocazie să cunoaștem ce se întîmplă sub acest aspect în țările din proiect, sistemul de învățămînt și cultura acestor popoare”, a precizat profesorul Thomas Grados din Franța.

Proiectul îi învață pe elevi cum trebuie să se acționeze în situații limită determinate de catastrofe naturale și să găsească soluții de protecție a mediului în vederea prevenirii unor dezastre. Proiectul stimulează interschimbul, cooperarea și mobilitatea între sistemele de educație ale țărilor din proiect.

 

Delegația străină, primită de primar

 

Delegația străină a fost primită joi, 3 mai, și de autoritățile locale. După cuvîntul de bun venit, primarul municipiului Roman, profesorul Laurențiu Dan Leoreanu, a făcut invitaților o scurtă prezentare a municipiul Roman, de la caracterizarea fizico-geografică la cea economică, de la viața culturală la cea educațională. „Îmi doresc ca această colaborare să se diversifice. Tema proiectului Comenius este una foarte generoasă, deoarece Europa nu duce lipsă de catastrofe în acest moment. Sperăm într-o Europă fără dezastre, într-o Europă unită”, a declarat primarul Laurențiu Dan Leoreanu. Acesta a înmînat oaspeților străini însemnele orașului.

 

Simpozion internațional de geografie

 

Printre activitățile proiectului se numără și Simpozionul internațional de geografie intitulat „Prezent și perspective”, ediția a XVIII-a, care va avea loc vineri, 4 mai, începînd cu orele 9,00, la Hotel Roman. Evenimentul este organizat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț, în colaborare cu Societatea de Geografie „Alexandru Ungureanu”, filiala Neamț și Liceul cu Program Sportiv din Roman. Printre cei care vor susține sesiuni de comunicări vor fi profesor doctor Steluța Dan, inspector general MECTS, precum și profesorii universitari de la Facultatea de Geografie, Universitatea „Al.I.Cuza” Iași: Alexandru și Irina Ungureanu, Corneliu Iațu (decan) Ionel Muntele (prodecan) și Eugen Rusu, cercetător Octavian Mîndruț (Institutul de Științe ale Educației), Costin Diaconescu, director general CD Press, profesori și elevi în cadrul parteneriatului Comenius „Hazardurile secolului XXI”, inspector general Luminița Vîrlan (ISJ).

Simpozionul se adresează cadrelor didactice din unitățile de învățămînt preuniversitar cu scopul de a oferi participanților posibilitatea lărgirii orizontului profesional printr-un schimb benefic de experiență și informații. Manifestarea este structurată pe trei secțiuni: „Didactica predării cursului opțional «Hazardurile secolului XXI»”, „Studii privind hazardurile naturale și antropic. Riscurile naturale și antropice din orizontul local și apropiat” și „Aplicație practică în teren”, activitate care va avea loc sîmbătă, 5 mai, pe traseul Roman – Cheile Bicazului – Lacul Roșu – Tîrgu Neamț – Văratec – Piatra Neamț – Roman.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!