HomeEducatie

Fiecare copil are nevoie de un profesor

„Campania Globală pentru Educație” a ajuns la Colegiul Tehnic „Miron Costin”. Foști și actuali profesori și reprezentanți ai oficialităților au discutat despre importanța dascălilor în educație.

 

 

Trei generații de oameni ai școlii, actualii elevii, actualii profesori și foștii profesori s-au întâlnit miercuri, 24 aprilie, la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, pentru a dezbate tema propusă în acest an în cadrul Campaniei Globale pentru Educație, un eveniment mondial implementat în România de Organizația „Salvați copiii” împreună cu partenerii săi, printre care și Ministerul Educației. Tema supusă dezbaterii în acest an a fost „Fiecare copil are nevoie de un profesor. Profesori bine pregătiți pentru toți copiii”.

profesori 25042„Această campanie se desfășoară anual, aducănd în discuție teme diverse cu privire la educație. Pentru prima dată, campania nu mai este centrată pe elev, ci pe profesor și pe rolul său pentru ca elevii să aibă parte de o educație de calitate”, a spus directorul adjunct al Colegiului Tehnic „Miron Costin”, profesoara Crina Cărpușor.

La dezbatere au luat parte și oficialități, fiind prezenți primarul Romanului, Laurențiu Dan Leoreanu, prefectul de Neamț, George Lazăr, și inspectorul școlar Maria Ghiniță. „Educatorul este un om cu mult har și vocație, un modelator de suflete și de caractere, un model de succes în viață, un ideal, chiar! De ce? Pentru ca elevii să-i soarbă vorbele din gură, să privească la el sau la ea cu aleasă admirație și prețuire, să creadă în ceea ce spune, în știința de carte pe care le-o transmite, în judecățile de valoare pe care le face. Considerațiile noastre se îndreaptă, astăzi, către cei care au construit sau construiesc personalități și au înțeles că activitatea didactică devine o artă când îi înveți pe alții foarte bine”, a spus profesoara Nelia Lorica Havrici, director al Colegiului Tehnic „Miron Costin”.

„Am avut parte, de-a lungul vieții, de câțiva oameni care mi-au marcat activitatea educațională și managerială. De-a lungul vieții, fiecare om are nevoie de profesor, de fapt de mai mulți profesori, care să-l ajute pe paliere diferite ale dezvoltării sale, pentru că viața este o formare continuă. Educația este o componentă importantă a fiecărui individ și a fiecărei nații în parte. Este important tot ceea ce învățăm, de la ceea ce ni se spune la ore, ca elevi, toate aceste informații se așează, apoi, în bibliorafturile inimii și minții și asta ne ajută, apoi, să creăm punți către toți cei din jur”, a spus primarul Romanului, Laurențiu Dan Leoreanu.

După discursurile oficiale, Diana Vârvăroi, elevă în clasa a X-a, s-a adresat printr-o scrisoare autorităților, amintindu-le despre dreptul copiilor la educație. Ea a fost completată de colega sa de clasă, Alexandra Vara, care a argumentat în fața asistenței de ce vrea să fie profesoară. Reuniunea s-a încheiat cu o piesă de teatru despre ceea ce înseamnă școala astăzi, într-o adaptare după Mircea Sântimbreanu.

Campania Globală pentru Educație este un eveniment anual, care se desfășoară în mai multe țări ale lumii, sub o temă comună. Punctul de vârf al ediției din acest an este „Săptămâna Globală de Acțiune”, ce se desfășoară în perioada 22 – 28 aprilie și reunește participanți din aproximativ 100 de țări din lume.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]