Societatea Fontax, rezultat al divizării Întreprinderii Mecanice Roman, a intrat în faliment în anul 1999. După 13 ani, ruinele fostei fabrici ar putea fi transformate într-o nouă hală de producție, patronată de o companie americană.
O firmă cu capital majoritar american s-a arătat interesată să investească în deschiderea unei capacități de producție a sacilor pentru airbag-uri, pe spațiul halelor Fontax. Reprezentanții municipalității s-au întîlnit de mai multe ori, la Roman, cu reprezentanții acestei firme, inclusiv cu directorul de investiții pentru Europa al companiei. „Li s-au prezentat mai multe locații din Roman, începînd din decembrie 2011. Inițial, s-a discutat ca investiția să fie realizată în spațiul fostei fabrici Polirom, însă potențialul investitor a preferat spațiul fostei Fontax. Acum, halele Fontax se află în proprietatea unei societăți ce face parte din grupul de firme ieșean Com Beton SA. Firma ieșeană ar urma să reabiliteze hala principală a Fontax, apoi să o închirieze investitorului american, dacă acesta va decide să deschidă o astfel de capacitate de producție la Roman. Decizia finală privind realizarea investiției de la Roman ar urma să fie luată în august sau septembrie. Șansele ca acest lucru să se întîmple sînt de peste 80%„, a explicat primarul Laurențiu Dan Leoreanu.
Constantin Comănescu, administratorul grupului Com Beton SA Iași, a afirmat că și celealte spații ale fostei Fontax ar urma să aibă aceeași destinație – reabilitarea și închirierea ulterioară către alte firme care doresc să deschidă noi capacități de producție. „Proprietarul spațiilor fostei fabrici Fontax este o firmă din cadrul grupului Com Beton SA. Nu știm, deocamdată, care este valoarea investiției necesare pentru reabilitarea halei principale de la Fontax. Vom ști ce sume trebuie investite în reabilitarea acelui spațiu după ce investitorul străin va lua o decizie finală în ce privește deschiderea capacității de producție de la Roman și după ce va stabili ce lucrări de reabilitare dorește să fie realizate înainte de a-i fi închiriat acel spațiu„, a explicat Constantin Comănescu.
În anul 1991, Întreprinderea Mecanică Roman (IMR) a fost divizată, după mai bine de 70 de ani de activitate în domeniul producerii de mașini unelte. Din divizarea acesteia au rezultat două societăți – Umaro SA și Fontax SA. După cîțiva ani, cei 3.000 de salariați ai Fontax au devenit, treptat, șomeri, iar firma a fost declarată falimentară în anul 1999. În timpul celor 20 de licitații pentru vînzarea halelor Fontax, desfășurate pînă în anul 2003, majoritatea utilajelor din fabrică au dispărut într-un mod „misterios”, iar din anul 2003 firma constănțeană Meandros Shipping & Trading a achiziționat ce a mai rămas din fosta întreprinderile. Reprezentanții firmei Meandros au apelat la o altă firmă – Lilinir Impex Prahova – pentru dezafectarea halelor Fontaxului, anunțîndu-și intenția de a închiria, ulterior, spațiile respective. După ce a golit de utilaje societatea Fontax, cumpărată cu aproape 16 miliarde de lei vechi, firma Meandros a intrat în insolvență, în anul 2008. Acum, halele Fontax au un nou proprietar. Începînd din toamna acestui an, defuncta Fontax are șansa de a găzdui, pe ruinele sale, o nouă investiție care ar putea genera 1.500 de locuri de muncă.
Comentarii
CARE HALE?
Campania electorala nu s-a incheiat ?