HomeEducatie

Elevii rromi, sfătuiți să meargă la liceu

La tradiționala serbare de sfârșit de an, elevii de la Școala „Costache Negri”, fosta Școală nr. 2, cei mai mulți de etnie rromă, au primit, pe lângă diplomele și felicitările de rigoare, și îndemnul de a-și continua studiile, profitând de oportunitățile pe care le acordă Ministerul Educației.

 

 

Astfel, elevii care s-au declarat de etnie rromă și au primit recomandare din partea Partidei Romilor pot participa la admiterea la liceu sau la facultate pe locurile rezervate candidaților de etnie rromă.
Recomandările au venit din partea președintelui Partida Romilor din județul Neamț, Simion Stan, și din partea inspectorului școlar Costică Alexe, responsabil cu problemele minorităților în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Acțiunea de la Școala „Costache Negri” se înscrie în cadrul campaniei naționale „Noi îți dăm recomandarea”, ediția 2013. Cele două oficialități le-au prezentat părinților și elevilor participanți la serbarea de sfârșit de an școlar pașii pe care îi au de parcurs pentru a se înscrie la liceu.
„Vă rog să înțelegeți că nu există un viitor bun pentru copiii voștri dacă nu merg la școală. Tocmai de aceea vă prezint posibilitățile pe care le au copiii dumneavoastră. Îmi doresc ca tot mai mulți dintre acești copii să meargă la școală, să învețe, să-și facă o carieră și să se întoarcă, apoi, pentru a pune umărul la dezvoltarea comunității. Aceste locuri oferite pentru copiii de etnie rromă nu reprezintă niște avantaje deosebite, sunt însă acel imbold de care copiii din etnie rromă au nevoie pentru a-și putea depăși condiția”, a spus președintele Partidei Romilor, Simion Stan. Pentru sesiunea de admitere la liceu din acest an, pe locurile speciale pentru rromi s-au înscris, până acum, 86 de absolvenți de gimnaziu. Numărul este foarte mic,  dacă ținem cont de faptul că la nivel de județ există școli în care sunt clase întregi de etnie rromă. „Foarte mulți dintre absolvenții de gimnaziu din mediul rural nu sunt interesați de continuarea studiilor, atânt din cauza lipsurilor materiale, pentru că cele mai multe familii sunt foarte sărace, cât și din cauza mentalității. Există, însă, în fiecare comunitate, măcar unul-doi copii buni, care merită să fie ajutați să-și depășească condiția”, a spus inspectorul școlar Costică Alexe.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • xxxxx 9 ani ago

    A sfatuit inspectorul ffffffffff bine ce sa faca , stim noi bine si din anii trecuti care e partea lui , ne ocupa locurile noastre , in piata daca mergi numai de romi- tigani ai parte , sa ne lasa in pace acest inspector de doi bani

  • vai 9 ani ago

    Ce poza de rrrrrooommm 100% este inspectorul acesta , oare inspectoratul nu poate gasi persoane mai putin ca neica nimeni?