Prima paginăEducatie

Elevii romașcani l-au omagiat pe Nichita Stănescu

Dimensiune text

Elevi de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” și Liceul Teologic Romano- Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” l-au omagiat joi, 13 iunie, pe „poetul Necuvintelor”, Nichita Stănescu.

 

 

Activitatea a avut loc în cadrul unui parteneriat educațional încheiat între cele două licee și biblioteca „George Radu Melidon”, prevăzut a avea activități pe toată durata anului școlar 2013 – 2014. Organizați pe echipe -„Biografii”, „Criticii” și „Artiștii”-, elevii au prezentat amănunte despre viața lui Nichita Stănescu, au prezentat opinii de critică literară pe marginea poeziilor sale, au recitat și au cântat cântece pe versurile lui Nichita Stănescu. În rândurile spectatorilor au fost prezenți colegii lor de clasă, dar și conducerea școlii, directorul Nelia Lorica Havrici și directorul adjunct Crina Cărpușor.

„Ideea acestui parteneriat s-a născut după ce ambele licee partenere am participat la proiectul național „Nichita Stănescu – opera și limbajul poetic”, inițiat de Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” din Petroșani. S-a conturat atunci ideea de a evoca periodic personalități ale culturii române pentru a „instiga” tinerele generații la lectură, la cultură. Cadrul formal al acestor incursiuni culturale dezvoltă în rândul elevilor și abilități de viață competențe necesare omului din acest secol, pentru că tinerii învață să soluționeze probleme, să propună și să își asume decizii, să comunice și să colaboreze. Dacă prima întâlnire din cadrul acestui proiect a stat sub semnul lui Eminescu, de această dată am evocat o altă voce singulară, un timbru liric inedit, care a conturat definitiv paradigma neomodernității literare românești, Nichita Stănescu. Excursul literar cultural l-am realizat cu ajutorul elevilor, care și-au asumat ipostaze diferite pentru a cerceta cu ochiul postmodernului moștenirea lirică stănesciană”, a spus profesoara Ana Maria Zăloagă, de la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, care a coordonat proiectul alături de profesoara Ramona Imbrea și preotul profesor Iosif Cadar, de la Liceul Teologic „Sfântul Francisc de Assisi”.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0