HomeEducatie

Elevii abandonează liceul pentru a-și găsi de muncă

Primul an de liceu poate fi echivalat cu primul an de școală profesională.

 

Elevii aflați acum în clasa a IX-a care doresc să termine mai repede studiile și să intre pe piața muncii se vor putea înscrie, la toamnă, la o școală profesională.

Aceștia se vor putea înscrie direct în anul II, echivalînd primul an de liceu cu primul an de școală profesională. Conform estimărilor făcute de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, la toamnă ar putea fi înființate în județ 20 de clase de școală profesională, acestea urmînd să ființeze pe lîngă liceele tehnologice. Estimările s-au bazat pe opțiunile elevilor aflați acum în clasa a IX-a, care au fost chestionați în legătură cu parcursul lor profesional.

„Revenirea la școlile profesionale este o idee foarte bună, pentru că sînt foarte mulți elevi care nu fac față cerințelor de la liceu și care nici nu sînt interesați să urmeze cursurile liceale. Din păcate, puțini dintre elevi sînt dispuși acum să recunoască asta, după ce, ani de zile, toți au fost încurajați să meargă la liceu. Ei văd retragerea de la liceu și înscrierea la școala profesională ca pe un pas înapoi, deși mulți dintre ei fac foarte greu față cerințelor chiar și la liceele tehnologice”, a spus profesorul Adrian Sescu, director al Colegiului Tehnic „Petru Poni”.

Ministerul Educației încă nu a definitivat normele metodologice pentru înființarea șciolilor profesionale, care trebui să funcționeze din anul școlar următor.

Comentarii

WORDPRESS: 0