Prima paginăEducatie

Doctorand și cercetător, la 28 de ani

Dimensiune text

Liviu Adrian Paraschiv (foto) este doctorand la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”. O lucrare despre cercetările sale pe un aliaj cu memoria formei i-a adus tînărului romașcan o invitație la Congresul Internațional de Metalurgie și Materiale, organizat de Ministerul Industriilor din Ankara, precum și o nominalizare la acordarea unui premiu pentru cercetare.

 

 

Liviu Adrian Paraschiv este un romașcan îndrăgostit de metalurgie și de știința materialelor încă din clasa a noua. Dacă, în timpul liceului, își dorea să ajungă inginer metalurg și să lucreze la fabrica de țevi Petrotub, facultatea i-a arătat romașcanului o nouă cale: aceea a perfecționării în domeniul cercetării.
La 28 de ani, Liviu Adrian Paraschiv este unul dintre tinerii doctoranzi din țară, iar cercetările sale i-au adus deja o nominalizare pentru premiul „Young Reasecher Award”, la Congresul Internațional de Metalurgie și materiale organizat de Ministerul Industriilor din Ankara în luna septembrie.

Încă din clasa a noua știam la ce facultate vroiam să dau. Vroiam să fiu inginer metalurg, se cîștiga bine în metalurgie, iar fabrica de țevi de la Roman mergea foarte bine. La Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» am studiat materiale cu memoria formei și m-au atras datorită elementului lor de noutate, mai ales pentru că profesorul care îmi este îndrumător la doctorat, Leandru Gheorghe Bujoreanu, este cel mai bine specializat din România în acest domeniu. Acum, sînt asistent cercetător științific la Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi», în cadrul unui proiect de parteneriat, finanțat din fonduri europene, care a început în luna iulie și se va desfășura pe o perioadă de trei ani. În cadrul acestui proiect, munca mea se referă la pregătirea probelor pentru microscopie optică, analiză calorimetrică, microscopie electronică cu baleiaj și teste de microduritate. După finalizarea acestui proiect, îmi doresc obțin titlul de doctor și să continui munca de cercetare, fie în cadrul universității, fie în cadrul unui institut de cercetare. Cercetarea implică provocări mai mari, pe care le prefer, decît să fac aceleași lucruri, permanent, în cadrul unei companii„, a spus Liviu Adrian Paraschiv.

La Congresul Internațional de Metalurgie și Materiale, desfășurat la Istanbul în luna septembrie, Liviu a fost invitat să participe după ce a transmis spre analiză o lucrare legată de cercetările sale pe un aliaj cu memoria formei. „Congresul este organizat de Ministerul Industriilor din Ankara odată la doi ani, în scopul descoperirii de noi materiale și aliaje. Am fost invitat la acest congres după ce am transmis o lucrare realizată în colaborare cu Universitatea Tehnică din Istanbul, despre cercetările mele pe un aliaj cu memoria formei. Deocamdată, nu am găsit o aplicație pentru acest aliaj, însă în general materialele cu memoria formei pot fi folosite la senzori, actuatori și sisteme de control. Studiile mele pe acest aliaj sînt o continuare a muncii începute de alți cercetători. Lucrarea a fost selectată pentru acordarea premiului «Young Researcher Award» în cadrul acestui congres, însă nu a ajuns printre primele trei, ci doar printre primele zece. Au fost premiate numai primele trei locuri, în total fiind înscriși în competiție aproximativ 200 de participanți. România a fost reprezentată la congresul de la Istanbul doar de două persoane: eu și colegul meu de doctorat, Marius Suru, care este tot romașcan. Lucrarea lui, un studiu comparativ al plăcilor de martensită din două aliaje, nu a fost selectată pentru premiere„, a explicat tînărul doctorand.

Liviu crede că în România se poate cîștiga decent în domeniul cercetării, iar sfatul său pentru tineri este să învețe logic și să caute întotdeauna cel puțin două soluții pentru orice problemă. „Îmi doresc să fac cercetare în continuare, în România, pentru că se poate cîștiga destul de decent. Poate că sînt un naționalist, însă cred că și în țara noastră poți avea un viitor bun, dacă ești capabil. Eu aș pleca în afară doar pentru a face un stagiu sau un schimb de experiență. Pînă cînd vor ajunge să își caute un loc de muncă, tinerii ar trebui – așa cum le spun și studenților de la master care, uneori, mai fac laboratorul cu mine – să învețe cum să învețe. Să gîndească logic, să caute nu o soluție pentru o problemă, ci minim două soluții. Mai ales în domeniul ingineriei, cheia este să gîndești cel puțin două soluții. Consider că un om deștept nu este acela care pleacă peste graniță să muncească, ci acela care știe să facă bani la el acasă„, a mai spus tînărul doctorand romașcan.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • bunicu' 9 ani

    bravo mister !!!!!!!!!