HomeEducatie

Directorii de școli schimbă cărțile între ei

Directorii de școli din zona Romanului se vor întîlni marți, 2 octombrie, la Colegiul Național „Roman-Vodă”, pentru a schimba între ei o parte dintre manualele pe care le-au primit înainte de începerea anului școlar. Doar 10% dintre manualele elevilor sînt noi.

 

Recartarea are loc în fiecare an și reprezintă o corectare a situației manualelor înregistrată în fiecare școală la începutul anului școlar.
În fiecare an, există fluctuații ale numărului de elevi pe clasă între perioada în care se face evaluarea necesarului de manuale, în luna mai, și perioada în care manualele ajung efectiv la elevi, în luna septembrie. Există posibilitatea ca în unele școli să existe un excedent de manuale pentru anumite titluri, iar la alte titluri să fie deficitari. La aceste întîlniri participă, de obicei, directorii de școli împreună cu profesorul care gestionează situația manualelor din școală, cu un raport exact alcătuit după împărțirea manualelor pentru elevi. Este ca pe piața liberă. Fiecare dă manualele pe care le are în plus și caută manualele care îi lipsesc„, a spus Niculai Cireș, șeful depozitului de manuale școlare al Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

În județul nostru, 10% dintre manualele utilizate de elevi în acest an școlar sînt manuale noi, restul de 90% fiind manuale refolosite. Conform prevederilor în vigoare, un manual ar trebui să poată fi folosit cinci ani. Faptic, acesta rezistă mult mai puțin, pentru că elevii nu au prea mare grijă de cărți. „Manualele sînt noi în proporție de 100% doar pentru elevii din clasa I și în proporție destul de mare pentru elevii de clasa a IX-a și a X-a. Avînd în vedere că, în ultimii 12 ani, populația școlară a scăzut în Neamț cu aproximativ 60%, nu ar trebui să fie o problemă asigurarea manualelor refolosite. Din păcate, însă, elevii nu au grijă de cărți și se ajunge, cîteodată, ca, doar după un an sau doi, cartea să arate așa de rău încît să nu o poți da mai departe„, a spus Niculai Cireș.

[sam_ad id=”89″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0