Prima paginăEducatie

Din lumea tăcerii vin ambiții de medic și poet

Dimensiune text

Părinții Elenei Bostan sînt surdo-muți. Elena are cea mai mare medie din clasă, scrie și citește poezii  și visează să facă Facultatea de Medicină.

 

 

Societatea Marsat Roman, prin managerul Vasile Balcan, susține performanța școlară și interesul tinerilor pentru o carieră de succes, prin acordarea a șase burse școlare al căror cuantum este de 15.000 de lei pentru fiecare an școlar, începînd cu luna martie 2012. Bursele lunare, pe perioada completării studiilor,  sînt condiționate de menținerea sau depășirea performanțelor  școlare ce-i recomandă pe bursieri ca viitori specialiști ce vor contribui la prosperitatea și renumele comunității.

 

Elena Bostan (foto) este elevă în clasa a X-a A la Colegiul Tehnic „Miron Costin” și se consideră o adolescentă care nu iese din tiparele generației sale. Are note foarte bune la școală, a terminat clasa a IX-a cu media 9,80, primul semestru din clasa a X-a cu media 9,87, îi place literatura și scrie poezii. Foarte puțini, chiar și dintre prieteni, știu că Elena se înțelege cu părinții ei prin semne, pentru că ambii părinți sînt surdo – muți.
Am învățat limbajul semnelor pe la vîrsta de 6 – 7 ani, ajutată și de sora mea mai mare. Nu mi-a fost greu, pentru că îmi iubesc foarte mult părinții. Cîteodată mai greșesc, dar ne înțelegem foarte bine, sîntem o familie„, a spus ea.

Fire ambițioasă, Elena nu s-a dat bătută, deși situația de acasă este foarte grea. Visează să facă o facultate, și nu una oricare, ci medicina, deși este conștientă că părinților le-ar fi greu să o întrețină pe perioada studiilor. „Îmi doresc foarte mult să realizez ceva în viață, să ies din anonimat și să-i fac mîndri pe părinții mei„, mărturisește  Elena.

Pînă să ajungă la facultate, se pregătește în fiecare zi la școală. Doi ani la rînd a participat la olimpiada de limba și literatura română, ajungînd pînă la etapa pe județ. „Sînt o perfecționistă, cînd fac un lucru îmi place să-l fac așa cum se cuvine. Așa e și cu temele, nu pot să vin la școală nepregătită. E foarte greu, mai ales în zilele în care avem, cîteodată, și două sau trei teste în aceeași zi„, a spus Elena Bostan.

Timpul puțin care îi mai rămîne îl folosește ca să citească și să scrie poezii. „Sînt conștientă că nu sînt o poetă în adevăratul sens al cuvîntului, scriu pentru sufletul meu și asta îmi face plăcere„, a spus Elena Bostan.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0