Prima paginăEconomieInedit

Cum se face agricultura pe smartphone

Dimensiune text

Aplicaţiile pentru telefoanele inteligente pot ajuta fermierii să-şi gestioneze mai bine afacerea. Aplicaţiile localizează zona în care este fermierul şi pot face aprecieri legate de temperaturi, umiditatea din sol, dar realizează şi anumite prognoze. 

Noua tehnologie disponibilă pe piaţă vine şi în sprijinul fermierilor care vor să se adapteze la noul trend. Asfel, cu ajutorul unui smartphone şi a unor aplicaţii destinate acestuia, agricultorii pot afla informaţii preţioase despre culturile lor chiar din fotoliu. Aplicaţiile localizează zona în care este fermierul şi pot face aprecieri legate de temperaturi, umiditatea din sol, dar realizează şi anumite prognoze menite să-l pună „în gardă” pe fermier. Mai mult, în cazul în care se indică o anumită cultură, aplicaţiile vin în ajutor cu recomandări referitoare la utilizarea unor anumite tratamente pentru sănătatea plantelor sau despre perioada în care este cel mai bine să intervină mâna omului.

Aplicaţiile cu profil agricol sunt adevărate enciclopedii

smartphone28cDe exemplu, Agro-Assist este o aplicaţie disponibilă pe smartphone, tabletă şi website şi se poate descărca din App Store sau Google Play. Potrivit descrierii, Agro-Assist este cea mai bună agendă digitală a fermierului. Furnizează informaţii utile care susţin activitatea zilnică: precipitaţii-comparaţie date, calendar cu setări individuale (precipitaţii, protecţia culturii, irigare, lucrări agricole, fertilizare, boli şi dăunători etc.) De asemenea, oferă informaţii şi despre randamentul anumitor produse. Tot ce trebuie să facă fermierul este să selecteze planta, regiunea, anul şi hibridul. Agro-Asist îi dă posibilitatea utilizatorului să-şi aleagă hibridul cel mai potrivit pentru zona respectivă, să vadă condiţiile pe care le are în câmp, pe zile, temperatură şi precipitaţii, dar şi ce producţii a dat hibridul respectiv cu un an sau doi înainte.

AQUAmax este o altă aplicaţie prin care se pot afla informaţii referitoare la hibrizi şi este utilă fermierilor care nu sunt iniţiaţi în astfel de produse. Este disponibilă pentru sistemele de operare iOS (numai pentru iPad, nu şi pentru iPhone) şi poate fi descărcată din App Store. AgDNA este o puternică platformă agricolă pentru smartphone-uri folosită pentru industria agricolă. Caracteristicile AgDNA includ planificarea agricolă, evidenţă, cartografiere, echipamente de urmărire live, observaţii de prospecţie şi instrumente de comunicare. TractorPal ajută fermierii să îşi gestioneze mai bine parcul auto. Aplicaţia se poate instala atât pe smartphone-urile cu Android, cât şi pe iPhone, şi avertizează când trebuie făcută revizia tehnică sau oferă informaţii despre situaţia referitoare la schimbarea pieselor.

Crop Diseases este construită de agronomi şi consultanţi în agricultură, fermierii putând, astfel, să afle ce boală are cultura doar introducând simptomele. CEF (Android, iPhone, iPad) permite crearea de hărţi virtuale bazate pe harta reală, istoricul culturilor din anii anteriori pe loturi de teren sau plasarea clădirilor pe hartă. Aplicaţiile, în mare parte gratuite, sunt descărcate de zeci de mii de utilizatori din întreaga lume, aşa că tot ce trebuie să facă fermierii este să caute ce le trebuie şi să treacă la treabă.

Dronele, agricultură la nivel înalt

Cei care vor să treacă la ultima tehnologie în agricultură pot apela la drone. Cu ele, fermierii vor putea vedea evoluţia culturilor şi vor fi în măsură să monitorizeze culturile agricole pe care le deţin în moduri în care nu era posibil până la acum. Cheltuiala privind achiziţionarea unei drone agricole poate fi mare, la prima vedere, dar susţinătorii tehnologiei spun că datele pe care le colectează – de la identificarea problemelor privind diferitele insecte în culturile agricole, lipsa de apă în sol, evaluarea randamentului culturilor sau depistarea unor dăunători – pot aduce beneficii mult mai mari.

Costurile sunt pe măsură, un astfel de utilaj are un preţ de pornire de peste 2.000 de euro. Cei interesaţi trebuie să aibă în vedere, însă, că, în momentul de faţă, există o lege care vizează modul în care se pot utiliza dronele. Ordinul ministrului Transporturilor publicat în Monitorul Oficial din 21 ianuarie 2014 stabileşte condiţii stricte de operare, inclusiv pentru dronele cu masă maximă de decolare sub 150 de kilogramre. Ordinul precizează că nu se aplică dronelor care cântăresc mai puţin de un kilogram.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0