Creșe pentru Săbăoani și alte trei localități din județ, aprobate de Ministerul Dezvoltării

HomeSocial

Creșe pentru Săbăoani și alte trei localități din județ, aprobate de Ministerul Dezvoltării

Joi, 24 februarie, Ministerul Dezvoltării a anunțat că a fost aprobată finanțarea necesară pentru construcția a 142 de creșe noi, moderne și eficiente din punct de vedere energetic pentru localitățile din țară.

În această etapă a programului guvernamental de construcție de creșe noi, în județul Neamț au fost aprobate finanțări pentru comunele Săbăoani, Gârcina, Girov (creșă mică) și Borca (creșă medie). La mijlocul anului trecut, Ministerul Dezvoltării anunțase în cadrul acestui program primele creșe finanțate pentru Neamț, una în municipiul Roman (o creșă mare, pentru care autoritatea locală a stabilit că va fi construită în zona fostului bazar) și două în Piatra Neamț.

„142 de creșe noi au primit aprobare astăzi, pentru 52 de orașe și 90 de comune, iar cu cele 138 care au primit aprobare în august 2021, pentru a fi construite în municipiile din România, totalul creșelor noi aprobate pentru finanțare de către Ministerul Dezvoltării se ridică la 280”, a anunțat joi ministrul Cseke Attila, în cadrul unei conferințe de presă.

Conform reprezentanților Ministerului, în cele 280 de creșe aprobate până acum se creează locuri pentru 15.520 de copii, în timp ce în prezent în creșele de stat existente au loc 22.296 copii, în cele 395 de creșe de stat. Ministrul a subliniat că, în cazul comunelor, cele pentru care a fost aprobată finanțarea au îndeplinit două criterii: au peste 5.000 de locuitori sau au avut, în ultimul an, cel puțin 100 de nou-născuți. „Dorim să ne asigurăm că vom construi aceste creșe acolo unde este nevoie de ele. În comunele adiacente marilor orașe, locuiesc familii tinere, din care părinții lucrează în municipiu, dar doresc să-și înscrie copiii în creșele mai apropiate de casă”, a spus Cseke Attila.

Ministerul Dezvoltării are alocate, din bugetul național, dar și din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe noi.

Beneficiarii pentru care a fost aprobată joi finanțarea au la dispoziție 60 de zile pentru a depune documentația necesară realizării obiectivelor de investiții, iar Ministerul așteaptă în continuare solicitări pentru construcția unor creșe moderne și eficiente din punct de vedere energetic, mai arată comunicatul Ministerului Dezvoltării.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0