Prima paginăEducatie

Copiii de rromi, pregătiți de dascăli pentru școală

Dimensiune text

Cadrele didactice din Școala de Arte „Sergiu Celibidache” au cumpărat rechizite și haine pentru copiii de etnie rromă.

 

Începutul de an școlar înseamnă, pentru unele familii, o cheltuială mai mare decît veniturile. În familiile nevoiașe, această preocupare de început de an școlar este lăsată în grija dascălilor. Frații Diantus Guță și Fabiola Mareș sînt elevi în clasa a IV-a la Școala de Arte „Sergiu Celibidache” (Școala nr. 7) din Roman. Elevii fac parte dintr-o familie de rromi cu cinci copii. Părinții sînt de cîțiva ani în pușcărie. Nimeni nu știe care a fost gravitatea faptelor lor, dar copiii nu-și cunosc părinții. Bunicii, în grija cărora sînt lăsați copiii, lucrează cu ziua și au, la rîndul lor, copii mici.

 

Matematica și citirea, între materiile preferate

 

După 35 de ani de vechime la catedră, învățătoarea Axineta Popa știe să abordeze orice dificultate care apare în relația cu elevii. „Sînt permanent cu ochii pe copii. Am o clasă de 26 de elevi. Cei mai mulți provin din familii de rromi cu situație materială precară. Părinții de etnie rromă cooperează cu școala și privesc cu respect învățătorul. Poate cu mai multă prețuire decît majoritarii”, a spus învățătoarea Popa.

Învățătoarea Axineta Popa are numai cuvinte de laudă cînd vorbește despre cei doi frați. „Amîndoi au o frecvență foarte bună la ore și au promovat fără probleme anul școlar trecut”, a spus învățătoarea Popa. Mai mult, dascălul spune că Fabiola este una dintre cele mai bune eleve la matematică din clasă.

Modul în care se prezintă elevii învățătoarei Popa la clasă are în spate un secret. „Doamna învățătoare Popa este una dintre singurele cadrele didactice care nu s-a mulțumit niciodată numai cu pregătirea oferită copiilor în timpul programului de școală. A pierdut multe după-amieze la școală făcînd ore de pregătire cu copiii. Asta explică faptul că elevii se prezintă foarte bine la ore”, a spus profesoara Ecaterina Popa, director adjunct la Școala de Arte „Sergiu Celibidache” din Roman.

 

Nepoții, în clasă cu unchiul

 

Diantus și Fabiola își pregătesc temele împreună cu unchiul lor, băiatul bunicilor, care învață în aceeași clasă cu ei. Bunicii nu au avut bani să-și pregătească fiul și nepoții de școală, dar cadrele didactice din școală s-au mobilizat pentru ca elevilor să nu le lipsească nimic. „În fiecare an, cadrele didactice din școală se mobilizează pentru a da o mînă de ajutor copiilor care provin din familii cu situații materiale dificile. Am asigurat un necesar de rechizite și îmbrăcăminte pentru a nu fi tentați să abandoneze școala”, a spus Gigel Mihăilă, mediatorul școlar al rromilor din Școala de Arte „Sergiu Celibidache” din Roman.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • cadru didactic 9 ani

    Felicitari domnilor de la scoala S . Celibidache, dar au si un inspector care se ocupa de ei sau are alte preocupari.