HomeEconomie

Contribuţia la sănătate, un nou impozit pe chirii

Contribuţia la sănătate pentru venituri din chirii sperie proprietarii de apartamente.

Din acest an, contribuabilii care înregistrează venituri din cedarea folosinţei bunurilor vor fi obligaţi la plata contribuţiilor la sănătate. La 1 ianuarie a intrat în vigoare o ordonanţă de urgenţă elaborată de către Ministerul Finanţelor, care îi priveşte pe proprietarii de locuinţe ce îşi oferă casele spre închiriere. Până acum, veniturile din chirii erau impozitate cu 16%. Guvernul a introdus un impozit suplimentar, de 5,5%, reprezentând contribuţia de sănătate. În actul normativ se precizează că neadoptarea acestei măsuri, de adăugare în baza de calcul a contribuţiei de sănătate a veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, ar conduce la reducerea finanţării sistemului public de sănătate.

„Din păcate, acest nou impozit nu vine în sprijinul proprietarilor de apartamente. Chiriile sunt şi-aşa mici, iar după plata tuturor contribuţiilor la stat le mai rămâne şi mai puţin celor care îşi dau casa spre închiriere. Probabil că acest lucru va conduce la încurajarea evaziunii fiscale. Pe proprietari îi sperie acest nou impozit şi nu este exclus ca ei să renunţe la a declara la Fisc că au dată spre închiriere o locuinţă”, spune un agent imobiliar din Roman.

La orice chirie, 25% din sumă nu se impozitează. Începând cu 1 ianuarie, la impozitul de 16% aplicat la suma ce reprezintă 75% din suma totală a chiriei s-a mai adaugat 5,5%, această contribuţie de sănătate. Noul impozit nu poate depăşi echivalentul a cinci salarii brute. Cei mai avantajaţi sunt tot cei care fac averi uriaşe din afaceri imobiliare. Pentru sumele mai mari de 11.000 de lei pe lună, contribuţia de sănătate este zero.

În această categorie de modificare fiscală intră şi veniturile din arendă, ceea ce înseamnă că proprietarii terenurilor ar putea încasa mai puţini bani în cazul în care arendaşii nu vor suporta ei şi aceste contribuţii.

Comentarii

WORDPRESS: 0