Consilierii locali, supărați pe reprezentanții administrației publice locale

HomePolitica

Consilierii locali, supărați pe reprezentanții administrației publice locale

Joi, 11 martie, consilierii locali romașcani au fost convocați în ședință de îndată pentru a aproba patru proiecte de hotărâre. Deși introducerea pe ordinea de zi a punctului „diverse” este posibilă doar pentru ședințele ordinare, s-a putut și de data aceasta, iar câțiva dintre aleși s-au pierdut în propriile „argumente”.

Funcția de președinte de ședință a fost preluată de viceprimarul Radu Samson, dat fiind faptul că președintele de drept, Dragoș Barcă, a lipsit. Viceprimarul nu a scăpat de mustrările colegilor când a uitat ca, înainte de vot, să ceară avizul comisiilor de specialitate și s-a scuzat pentru că a preluat rolul pentru prima dată și nici nu crede că va mai fi președinte în acest mandat, deoarece desemnarea se face în ordine alfabetică.

Trecând la proiecte, PSD a încercat să obțină un punct la proiectul prin care Primăria se asociază cu Institutul de Politici Publice pentru a aduce la zi strategia de dezvoltare a orașului (valabilă pentru 2014-2020). Consilierul George Bălan a comentat faptul că IPP a fost fondat de fostul ministrul Violeta Alexandru, din cabinetul Orban, și că ar trebui ca fondurile să fie accesate de către reprezentanții administrației, nu în parteneriate „politice”. O mână de ajutor a fost dată de viceprimarul Radu Samson, care, dorind să evite discuțiile politice, a apelat la responsabilul din administrație pe proiect, ce a adus toate argumentele în favoarea proiectului. Consilierii PSD s-au abținut de la vot.

Unde-s copacii?

La punctul diverse, consilierul ÎPM Bogdan Roman a solicitat mai multe explicații cu privire la tăierile și toaletările de arbori, considerând că este nevoie de o mai mare transparență pe acest subiect din partea administrației. Primarul Leonard Achiriloaei și-a notat întrebările și a promis că va reveni cu răspunsuri.

Pentru că nu a primit pe loc niciun răspuns, consilierul PNL Roxana Iorga, fost viceprimar timp de trei ani și viceprimar cu atribuții de primar pentru două luni, a intervenit să salveze situația. Aceasta a precizat că, atât timp cât a fost primar, nu a primit sesizări de la cetățeni cu privire la toaletări sau doborâri ilegale, asta poate și pentru că aceste servicii se fac doar primăvara și toamna târziu, nu vara. Consilierul a explicat că există o comisie din care fac parte specialiști și nu se iau măsuri până când aceștia nu aprobă, iar acest lucru se face cu responsabilitate maximă de toți cei implicați.

După ce primarul Achiriloaei a explicat că există și cereri de la asociațiile de proprietari, consilierul Iorga a confirmat, precizând că, dacă un proprietar solicită asociației să ceară Primăriei toaletarea sau doborârea unui arbore, toți ceilalți proprietari trebuie să fie de acord înainte să se ia măsuri, dar, în fapt, acest lucru nu este obligatoriu. Dacă un singur proprietar motivează cererea și comisia aprobă toaletarea sau doborârea, ceilalți locatari nu pot decât să ia act de decizie.

În discuție a intervenit și consilierul PSD George Bălan, care a dorit să-l ajute pe colegul de la ÎPM, explicând că toaletările se fac de către firme, nu de angajații Primăriei: „Ați fost îmbrobodit în ședință. Toaletarea nu se face de către angajații Primăriei. În luna octombrie s-au făcut contracte de doborâre și toaletare. Pentru doborârea arbori, contractul de servicii este de 16.000 de lei. Tot atunci s-au achiziționat servicii pentru toaletare, în valoare de 134.000 de lei. În dosarul de achiziție găsiți copacii care vor fi doborâi și toaletați și câți metri cubi sunt”.

Și acest argument este parțial adevărat. În contract nu se regăsește niciun copac ce urmează a fi doborât. Inventarierea se face aproape o dată pe an, iar dosarele cu toate actele și avizele sunt la comisia de specialitate și arhivate la compartimentul de mediu din Primărie. În contractele de prestări servicii nu există copacii nominalizați. Dar fiecare cetățean care are suspiciuni cu privire la legalitatea unei doborâri de arbori poate solicita actele doveditoare. În același timp, cetățenii care constată o acțiune ilegală de toaletare sau doborâre pot solicita intervenția Poliției Locale pentru elucidarea cazului.

În finalul ședinței, consilierul ÎPM Teodora Baciu a solicitat o mai bună rapiditate a accesului la informații, reclamând faptul că a depus o solicitare de mai bine de 30 de zile și nimeni din Primărie nu i-a răspuns nici că da, nici că mai durează, nici că nu. Primarul Leonard Achiriloaei a dat dispoziție să se verifice toate solicitările primite de la compartimente și direcții și dacă acestea au primit sau nu răspuns.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Romeo 3 ani ago

    Daca o firma privata cu 700 de angajati ar produce cat produce acum primaria Roman, ar intra in faliment in scurt timp. Reprezentantii primariei se ocupa de lucruri minore. Cu” realizarile” lor nu se pot achita nici utilitatile din primarie!

  • Moșu Lică 3 ani ago

    @ ,,Diverse ” ( sau… diversiune ?!)
    Dacă vreți să vedeți rezultatele comisiei de ,,specialiști” în ,,toaletarea copacilor (sau doar în … toalete!!) , atunci când mergeți la Piața Mare uitați-vă la arborii ciuntiți de vis-a-vis de parcarea etajată !!
    PS Dacă un frizer i-ar tunde tot așa pe acești ,,specialiști” ?!
    PPS Cred că cei care au maltratat copacii erau… instalatori…sanitari !!