HomeRomanEducatie

Consilierii locali sunt responsabili pentru școlile din oraș

Fiecare școală din Roman are în CA doi sau trei consilieri locali n problemele școlilor sunt, de multe ori, transferate pe umerii aleșilor locali. Deciziile cele mai dificile au fost cele referitoare la reducerea de norme didactice. 

Fiecare membru al legislativului local este reprezentantul Consiliului Local (CL) în Consiliul de Administrație (CA) al școlilor. Pentru participarea la ședințele CA, consilierii locali nu sunt remunerați cum, de altfel, nu este remunerat niciun alt membru. CA este forul care ia cele mai multe și cele mai importante decizii la nivelul unei unități de învățământ. Anul acesta, consilierii locali au avut de luat măsuri mai puțin plăcute, dat fiind directiva de la Ministerul Educației cu privire la încadrarea cheltuielilor în finanțarea per elev. Cum peste 90% dintre școlile nemțene nu se încadrează în finanțarea per elev, din varii motive, în cele mai multe CA au avut loc ședințe în care s-a discutat depre cum vor fi restructurate normele personalului didactic, ale celui auxiliar și ale personalului nedidactic. ”Anul acesta am avut ședințe și de câte patru-cinci ore, fiindcă trebuia să ne gândim cum să păstrăm oamenii. E greu să iei decizii care afectează viața celorlalți. Am avut, în acea perioadă, și câte două ședințe pe lună. Am avut o colaborare bună cu reprezentanții Inspectoratului Școlar și cu cei ai sindicatului, dar tot au dispărut catedre, iar unor titulari li s-a redus programul la patru ore. Au fost restructurări și în cazul personalului TESA, cum ar fi fochiștii și femeile de serviciu. Din păcate, în septembrie cred că va fi o nouă restructurare, întrucât populația școlară scade”, a afirmat Constantin Holban, reprezentantul CL Roman în CA al Colegiului Tehnic ”Petru Poni”, unitate de învățământ care administrează și Grădinița cu Program Prelungit nr. 6.

O altă problemă rezolvată de membrii CA de la ”Petru Poni” a fost legate de zece elevi cu o situație deosebită, care au fost sprijiniți să continue studiile. ”Mai aprobăm numărul de burse, tarifele la cămin și alte chestiuni ce țin de organizarea internă a colegiului”, a adăugat Constantin Holban.

Consilierii locali sunt solicitați să rezolve probleme ale școlilor

Consilierul local Iulia Havrici-Tomșa

Consilierul local Iulia Havrici-Tomșa

Uneori, cadrele didactice care sunt în CA insistă pe lângă consilierii locali pentru rezolvarea unor probleme ale școlii. ”În general, este vorba despre lucrări de reparații sau investiții care nu pot fi suportate din fondurile proprii. Colegii din CA ne roagă să facem cunoscută nevoia lor și, eventual, să  facem tot ceea ce este legal pentru o rezolvare favorabilă”, a explicat Iulia Havrici-Tomșa, membru CA la Școala Gimnazială ”Vasile Alecsandri” și la Liceul Tehnologic ”Vasile Sav”. Un exemplu de intervenție care a rezolvat o problemă ce ținea de organizare este cea în care Grădinița cu Program Prelungit nr. 5 a trecut din subordonarea Colegiului ”Petru Poni” în cea a Școlii ”Vasile Alecsandri”, situație ce nu s-ar fi putut soluționa favorabil fără intervenția unui consilier local.

Alteori, solicitările cadrelor didactice se referă la sponsorizări. ”Trebuiau organizate evenimente cu ocazia zilelor școlii și m-au rugat, personal, să îi sprijin, așa că am făcut o sponsorizare”, a spus Petrică Căpraru, membru în CA al Școlii Gimnaziale ”Calistrat Hogaș”.

Andrei Fron este membru CA în trei unități de învățământ din oraș și acest lucru îi dă posibilitatea să compare anumite situații sau fapte. Când a constatat că undeva lucrurile nu se încadrau în situația normală care trebuie să existe într-o școală, a luat atitudine și a vorbit despre aceasta într-una din ședințele de Consiliu Local. La scurt timp după intervenția sa, directorul Clubului Copiilor Roman a decis să demisioneze. ”După ce am ridicat problema în Consiliu Local, am primit mesaje de mulțumire din partea părinților și chiar din partea unor cadre didactice. Eu nu am nimic cu nimeni dar, când era ședință de CA la Club, plecam de acasă cu  gândul la ce se va mai întâmpla și niciodată nu aveam parte de lucruri frumoase. La Școala «Vasile Alecsandri» și la Colegiul Tehnic «Danubiana» era mereu o atmosferă constructivă, care contrasta enorm cu ce se întâmpla la Clubul Copiilor. La ultima ședință de CA de la Clubul Copiilor, după schimbarea conducerii, a fost o atmosferă normală, așa cum cred că trebuie să fie într-o instituție școlară”, a declarat Andrei Fron. Acesta a adăugat că cele mai dificile decizii au fost cele în care s-a pus problema restructurării posturilor, întrucât era vorba de a schimba, într-o anumită măsură, viețile unor oameni.

Conform unei hotărâri de Consiliu Local, fiecare unitate de învățământ are în structura CA doi sau trei consilieri locali, așa cum prevede regulamentul stabilit de Ministerul Educației, în funcție de dimensiunea și numărul de elevi de la fiecare școală. Din Consiliul de Administrație mai fac parte directorul școlii, alte cadre didactice, un  reprezentant al primarului, unul sau doi reprezentanți ai părinților și, uneori, reprezentantul elevilor.

Comentarii

WORDPRESS: 0