Ce impozite vor plăti romașcanii anul viitor

HomeEconomie

Ce impozite vor plăti romașcanii anul viitor

 

Administrația publică locală a creionat proiectul pentru stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor. Și anul acesta, consilierilor locali ce trebuie să aprobe nivelul dărilor pentru 2020 li se propune acordarea de bonificații. Cei care dețin autoturisme electrice sunt scutiți de plata impozitului pe mașină. Unele taxe au fost crescute, în timp ce pentru altele s-au aplicat reduceri. Începând din 2020, se aplică și supraimpozitarea clădirilor sau terenurilor neîngrijite.

Prin acest proiect, pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice, se specifică faptul că impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,115% la valoarea impozabilă a clădirii. În cazul unui apartament amplasat într-un bloc cu mai mult de 3 niveluri şi 8 apartamente, coeficientul de corecţie se reduce cu 0,10%. Pentru anul 2020, pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri nivelul bonificaţiei este de 5%.

Valoarea impozabilă a clădirii se reduce în funcţie de anul terminării acesteia, după cum urmează: cu 50%, pentru clădirea care are o vechime de peste 100 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă;  cu 30%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 50 de ani şi 100 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă; cu 10%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 de ani şi 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă.

Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,115% asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru anul 2020, pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri nivelul bonificaţiei este de 5%. Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 1,51% asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii. În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii 3 ani anteriori anului de referinţă, cota impozitului/taxei pe clădiri este 5%.

Pentru terenurile neîngrijite, situate în intravilan se majorează impozitul pe teren astfel: supraimpozitare cu 300% pentru punctaj procentual de 50,00% și supraimpozitare cu 500% pentru punctajul procentual de 100,00%. Pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv, se majorează cu 500%, impozitul pe teren începând cu al treilea an.

Pentru anul 2020, pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe mijloacele de transport nivelul se propune ca nivelul bonificaţiei să fie de 5%. Impozitul pe mijlocul de transport se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a acestuia. În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu minimum 50%, conform hotărârii Consiliului Local. La fel ca în cazul mașinilor electrice, și cele hibride ar putea beneficia de reducerea cu 100% a impozitului datorat.

Pentru oficierea căsătoriei în afara incintei stării civile se percepe o taxă de 500 lei. Taxa de divorţ conform prevederilor Legii 227/2015 este propusă în sumă de 500 lei.

Una din taxele speciale existente de mai mulți ani în Roman este taxa de câine. Ea se menține la nivelul anului 2019: câini de vânătoare –  pentru primul câine 12 lei/an, iar pentru al doilea câine şi următorii, de fiecare câine 25 lei/an; câini de agrement – pentru primul câine 32 lei/an și pentru al doilea câine şi următorii, de fiecare câine 40 lei/an. Pentru câinii necesari pazei animalelor, pentru câinii însoţitori ai nevăzătorilor, precum şi pentru câinii de orice fel de până la 6 luni, nu se datorează taxă. Sunt scutite de la plata taxei pentru deţinerea de câini persoanele care locuiesc singure, au un singur câine şi au calitatea de pensionar sau sunt încadrate în grad de handicap.

Întregul proiect privind stabilirea taxelor și impozitelor locale poate fi consultat la adresa: https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2019/10/007-stabilirea-impozitelor-si-taxelor-locale_compressed.pdf, el urmând să fie supus aprobării în ședința de Consiliu Local de pe data de 31 octombrie.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0