Prima paginăEconomie

Case și apartamente la preț redus fără căutare

Dimensiune text

Băncile scot la licitaţie zeci de terenuri şi case, pentru a-şi recupera datoriile de la creditori. Pentru că nu există ofertanţi, băncile sunt silite să facă reduceri substanţiale de preţuri.

Luna septembrie se anunţă una destul de agitată pentru băncile şi birourile executorilor judecătoreşti, care au scos la vânzare zeci de apartamente, case şi terenuri. Cu toate acestea, puţine licitaţii se finalizează cu recuperarea creanţelor, pentru că nu prea există cumpărători, astfel că executorii judecătoreşti trebuie să scadă din preţ la fiecare licitaţie.

Pentru recuperarea unei datorii de 19 mii de lei, un executor judecătoresc scoate la vânzare o casă de locuit cu etaj şi mansardă, cu o suprafaţă de 175 de metri pătraţi şi un teren de 859 de metri pătraţi, în comuna Borca. Deşi evaluarea iniţială era de aproape 227 de mii de lei, acum casa şi terenul sunt scoase la licitaţie cu 170 de mii de lei, fiind al patrulea termen de vânzare. Un alt executor vinde, în Piatra Neamţ, un teren de 836 de metri pătraţi şi o casă de 212 metri pătraţi, la preţul de 570.780 de lei, deşi bunurile fuseseră, iniţial, evaluate la 761 de mii de lei. Tot în Piatra Neamţ, o casă de 127 de metri pătraţi şi terenul aferent de 734 de metri pătraţi se vând cu 434 de mii de lei, deşi fuseseră evaluate, iniţial, la 579 de mii de lei. O bancă execută o casă de 91 de metri pătraţi şi un teren de 656 de metri pătraţi, preţul de licitaţie fiind de 487 de mii de lei, deşi evaluarea iniţială a fost de 649 de mii de lei.

Pentru a recupera o datorie de 1,2 milioane de lei, altă bancă scoate la licitaţie un apartament la parterul unui bloc din Piatra Neamţ, care poate fi folosit ca spaţiu de birouri, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 63 de mii de euro. Tot în Piatra Neamţ, o bancă a scos la vânzare o sală de fitness de 392 de metri pătraţi, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 204 mii de euro. Administraţia Finanţelor Publice Piatra Neamţ scoate la licitaţie o casă de 195 de metri pătraţi şi un teren de 670 de metri pătraţi în Săvineşti, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 114 mii de lei. Tot prin licitaţie se vând un teren de 112 metri pătraţi şi o casă de 52 de metri pătraţi, în Piatra Neamţ, preţul fiind de 18.750 de euro, deşi fuseseră evaluate, iniţial, la 25 de mii de euro. O bancă scoate la licitaţie o pensiune de 406 metri pătraţi şi un teren de 121 metri pătraţi, în comuna Gârcina, la preţul de 398 de mii de lei, deşi acestea fuseseră evaluate, iniţial, la 531 de mii de lei.

COMENTARII

WORDPRESS: 2
 • Ics 7 ani

  Pret redus ! Luati repede, pana nu se termina….

  Domnul Emilian, daca eu evaluez painea la 1000 ron/buc si apoi o reduc la 700 ron/buc, se cheama ca vand paine la pret redus, nu?
  Bancile incep, timid, sa scoata gunoiul de sub pres. Va mai dura insa pana sa se adapteze la realitatea economica, deci preturile vor ramane in continuare umflate.Si, evident, nu va cumpara nimeni…

  • constantin 7 ani

   Dreptate mare aveti. Ceea ce este ieftin se da pe la colturi. Ce nu prezinta interes se vinde in licitatii pompoase cu alai. Sa fim sinceri asupra recuperarii creantelor.
   Exemplu: Daca banca X a oferit un credit pentru un apartament in perioada inainte de criza unui client, ce a luat teapa cumparand la un pret de 80.000 euro apartamentul, cum doamne iarta-ma mai poate recupera acum acea suma, cu toate ca scade pretul la 70.000, apoi la 60.000 euro. Nu are cum, avand in vedere ca apartamentele identice se vand pana in 30.000 euro.