HomeSanatate

Cardul de sănătate naște haos

Medicii de familie sînt obligați să facă muncă în plus, neplătită. Procedura se face în paralel cu activitatea curentă a medicului de familie, supraaglomerat.

 

Guvernul României a publicat o hotărîre prin care, începînd cu semestrul al II-lea al acestui an, românii vor avea acces la servicii medicale numai pe baza cardului de sănătate. Cardul va fi produs de către Imprimeria Națională și va fi distribuit către casele județene de asigurări de sănătate. Acestea, la rîndul lor, le vor împărți medicilor de familie, în funcție de numărul celor înscriși pe lista fiecărui medic.
Medicii vor avea obligația să inscripționeze cardurile cu datele personale și medicale ale fiecărui pacient, precum și cu istoricul medical. Medicii sînt însă nemulțumiți și spun că implementarea cardului va genera un haos mai mare decît cel provocat de rețetele electronice.
Legea spune că avem obligația să completăm aceste carduri în trei luni de zile, altfel cardurile necompletate vor fi returnate caselor de asigurări. Asta înseamnă că, dacă primesc de la casa de asigurări, să zicem, 100 de carduri pe săptămînă, eu trebuie să-i chem pe toți la cabinet: trebuie să consulți pacientul, să-i iei tensiunea, să stabilești istoricul medical. Acest lucru poate dura 15-20 de minute. Apoi, trebuie să-l trimiți să-și facă analizele, să i se stabilească grupa de sînge. Dacă ai 2000 de pacienți pe listă, cît timp durează procedura? În tot acest timp, ce facem cu pacienții bolnavi veniți la consultații?„, se întreabă  medicul Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.
În opinia acesteia, implementarea cardului de sănătate va genera mari blocaje ale sistemului, iar cabinetele medicilor vor fi supraaglomerate. „În plus, pentru inscripționarea cardurilor trebuie achiziționată aparatură specială, dar nu se spune din ce fonduri. Mai mult, medicii de familie nu vor fi plătiți pentru munca în plus pe care o fac. Cel mai probabil, va fi o nebunie la cabinetele medicale, pentru că se vor prezenta și bolnavii obișnuiți, dar și pacienții chemați pentru a-și ridica acest card„, a mai spus medicul de familie Angela Bica.