HomeRoman

Patru firme romașcane pompează sute de miliarde în bugetul statului

Marii contribuabili din Roman plătesc impozitele direct la București. Din impozitele plătite pe un an de un mare contribuabil, la Roman s-ar putea construi cel puțin un bloc de locuințe.

 

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a modificat, la finele anului trecut, lista firmelor cu regim de mari contribuabili care trebuie să-și achite impozitele direct la București și nu prin intermediul Direcției Generale a Finanțelor Publice Neamț. Practic, Fiscul a avut grijă, în acest mod, ca grosul impozitelor plătite de firmele mari să fie la dispoziția Capitalei, iar micile firimituri din banii colectați să fie, apoi, oferite județelor și localităților din provincie, sub forma cotelor defalcate.

Patru firme din zona Romanului achită impozitele direct către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF. „În această categorie, în anul 2012, se regăsesc firmele ArcelorMittal Tubular Products Roman SA, Cersanit România SA, Marsat SA și Suinprod SA„, a explicat Cristina Ionescu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice Neamț.

Practic, în fiecare an, cele patru firme din Roman  „varsă” în buget, la București, peste 150 de miliarde de lei vechi, echivalentul a 10% din bugetul local al municipiului. Administratorii companiilor ar prefera ca impozitele să fie utilizate în special pentru dezvoltarea orașului.
Pentru anul 2011 am avut de achitat în total impozite de 35 de miliarde de lei vechi, din care 16 miliarde de lei vechi au reprezentat impozit pe profit. Se pot face multe lucruri pentru comunitatea romașcană cu 35 de miliarde de lei vechi, iar eu, ca reprezentant al mediului privat, aș ști să îi gestionez mai bine decît reprezentanții statului. Știu cum se fac banii și, din acest motiv, știu și cum să îi cheltui, spre deosebire de instituțiile finanțate de la buget și de firmele care au contracte plătite din bugetul statului. Cu 35 de miliarde de lei aș construi două blocuri de locuințe în Roman. Oricum, provincia primește foarte puțini din banii pe care marii contribuabili îi achită la București„, a apreciat inginerul Vasile Balcan, directorul general al Marsat.
Spre comparație, consolidarea și reabilitarea „blocului cu bulină” din Roman a costat, din 1996 și pînă în 2012 aproximativ 60 de miliarde de lei vechi.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • de unde naiba au astia lei vechi? cat de vechi? mai sunt in circulatie, ca eu n-am mai vazut de peste 5 ani.