Prima paginăEconomie

Cânepa este recomandată ca o cultură rentabilă

Dimensiune text

Fermierii din Neamț vor putea cultiva cânepă, chiar dacă lucrează terenuri în arendă. Până acum, legislația prevedea că numai agricultorii care dețin acte de proprietate pentru terenurile respective pot primi autorizația de cultivare. 

Fermierii care lucrează terenuri în arendă vor putea cultiva cânepă, potrivit unei Hotărâri care a fost adoptată recent de Guvern. Până acum, legislația prevedea că numai agricultorii care dețin acte de proprietate pentru terenurile respective pot primi autorizația de cultivare a plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, iar pentru aceasta nu era prevăzut explicit că se eliberează autorizație anual și nici un termen limită pentru eliberare. Guvernul a luat această măsură pentru a putea aduce la viață o industrie care a dispărut din România.

Timp de câteva decenii, în comuna Sagna a existat o topitorie de cânepă, aflată în subordinea Trustului inului, cânepii şi bumbacului – cum se numea în acea vreme -, care ridica la 36 numărul unităţilor industriale din ţară ce prelucrau cânepa şi inul. Aceasta s-a închis după Revoluție. Numai în judeţul Neamţ au existat trei topitorii: la Căciuleşti, Tupilaţi şi cea de la Sagna. Toate topitoriile au avut aceeaşi soartă, după 1990. În ultimii ani, comasarea terenurilor în cadrul exploatațiilor s-a făcut și prin utilizarea suprafețelor agricole sub formă de arendă, concesiune, asociere în participaţiune, iar pe terenurile utilizate sub aceste forme, cultivarea plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, precum cânepa, nu a fost posibilă.  Măsura Guvernului vizează creșterea numărului potențialilor cultivatori de cânepă pentru ulei și fibră autorizați, prin care se va asigura accesul acestora la schemele de plăți, inclusiv la sprijinul cuplat care se acordă în perioada 2015-2020. Se creează, astfel, oportunități pentru extinderea suprafețelor cultivate  cu cânepă pentru ulei și fibră și creșterea veniturilor fermierilor.

Cererea pentru semințe este mare

Totodată, se creează premise pentru noi locuri de muncă în sectoarele de producție și procesare a cânepei pentru ulei și fibră. Acum, singura cultură de cânepă din județ este la Stațiunea de Cercetare Agricolă Secuieni. Cererea pentru semințe este mare, dar autorizațiile se dau foarte greu. „Am avut cerinţe foarte mari pentru seminţele de cânepă. Se poartă discuţii cu fermierii şi cultivatorii care au făcut contract cu Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Secuieni. Aceştia ne-au plătit semânţa de cânepă, dar acum nu pot să o mai ridice deoarece direcţiile judeţene agricole nu emit autorizaţii pentru cultivarea cânepii. Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii promovează pe toate căile extinderea plantelor textile. Însă direcţiile agricole sunt subordonate Ministerului Agriculturii în teritoriu. Sunt nişte disfuncţionalităţi care nu fac bine agriculturii”, a spus doctor inginer Elena Trotuş, directorul Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare Agricolă din Secuieni.

Ivan Patzaichin a promovat cânepa la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni

În fiecare an, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Secuieni organizează un eveniment extrem de important pentru cercetarea din România – “Ziua Cânepei”. În 2013, prezenţa marelui campion Ivan Patzaichin s-a datorat și faptului că acesta avea un parteneriat prin care promova la nivel internaţional cânepa românească şi, în special, hainele confecţionate din fibră de cânepă. Potrivit doctorului inginer Elena Trotuş, simpozionul a fost un bun prilej de promovare a rezultatelor cercetării în domeniul cânepei monoice, staţiunea de la Secuieni fiind unica din ţară care are şi acest profil de activitate. De-a lungul timpului, la SCDA Secuieni  au fost create şapte soiuri noi de cânepă monoică. Este vorba de Secuieni 1, omologat în 1984 – pentru producţia mixtă de tulpini, fibră şi sămânţă – , Irene – omologat în anul 1995, superior soiului Secuieni 1 ca productivitate în tulpini şi conţinut de fibre – , Denise – omologat în anul 1999, soi mixt, cu procent mare de fibră – , Zenit – omologat în anul 2000, soi specific pentru recolta mare de seminţe – , Diana-omologat în anul 2001, pentru producţia de tulpini şi fibre, Dacia Secuieni – omologat în 2011, specific pentru producţia ridicată de tulpini – , şi Secuieni Jubileu – omologat în 2012, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înfiinţarea staţiunii.

COMENTARII

WORDPRESS: 0