HomeEducatie

Calculatorul face, în continuare, repartizarea la liceu

Admiterea la liceu cu examen, propusă de liceele bune, nu a fost legalizată de Ministerul Educației pentru anul în curs.

 

 

Admiterea la liceu cu examen rămâne, și în acest an, doar o dorință pentru liceele „cu ștaif”. Ministerul Educației Naționale a făcut publică metodologia de admitere la liceu pentru vara acestui an, care se va face în mod identic cu cea din anii trecuți. Elevii vor intra la liceu în aceleași condiții, în funcție de mediile generale cu care absolvă liceul și de notele pe care le obțin la cele două lucrări din cadrul Evaluării naționale, repartizarea urmând să fie făcută de calculator, în funcție de opțiunile elevului, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.

În deciziile sale, Ministerul Educației Naționale se bazează pe principiul stabilității, dar și pe dialogul continuu și constructiv cu toți actorii implicați în sistemul de educație – elevi, studenți, cadre didactice, sindicate și părinți. Drept urmare, orice modificare fundamentală pe care reprezentanții Ministerului Educației Naționale o analizează va fi, înainte de toate, supusă dezbaterii publice„, se anunță în comunicatul oficial emis de Ministerul Educației Naționale, emis odată cu metodologia de admitere la liceu și cu calendarul prevăzut pentru anul școlar 2012 – 2013.

Admiterea la liceu este dorită, în principal, de liceele bune, care speră să poată cerne prin sita examenului pe cei mai buni dintre candidați. Revenirea la examenul de admitere la liceu a fost propusă, încă în urmă cu câțiva ani, de Alianța Colegiilor Centenare din România, asociație din care face parte, ca membru fondator, și Colegiul Național „Roman-Vodă”. „Noi am fost întotdeauna pentru revenirea la examenul de admitere ca metodă de selecție pentru admiterea la liceu. Pe noi, ca liceu, care căutăm și promovăm performanța, ne-ar ajuta foarte mult introducerea examenului. Noi suntem interesați să avem în școală cei mai buni copii. Mediile de admitere nu reflectă, întotdeauna, în mod obiectiv, rezultatele copiilor, atât timp cât aceștia vin din școli diferite și evaluarea nu este unitară„, a spus profesoara Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Național „Roman-Vodă”.

Prima etapă a admiterii computerizate va avea loc, în acest an, pe 16 iulie. Candidații care nu au participat la această etapă sau care, din diverse motive, nu au fost repartizați, pot participa la a doua etapă de repartizare, pe 25 iulie, doar pe locurile rămase libere după prima etapă.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Vladimir 10 ani ago

    Stimata d-na director al CNRV, cu „tontii” doresc sa aiba elevi cat mai buni! Credeti ca alte licee nu vor performanta?Sa stiti de la mine ca si elevii care au avut medii mai modeste in gimnaziu pot fi de un bun viitor. Insa nu trebuie sa uitam ca misiunea de dascal inseamna sa cresti ceva , sa atragi si sa cultivi. Este foarte comod sa „lucrezi” cu elevi care au meditatori la n discipline , cunosc manualele de acasa , iar la scoala vin mai mult din curiozitate. Este drept ca mediile din gimnaziu (nu liceu , cum este scris in articol) nu sunt totdeauna concludente si taman din acest motiv este bine ca si in calasele liceelor „cu staif” sunt si „intrusi”.Din pacate , pentru ei , vor fi marginalizati , iar „profii” care nu au treaba cu meseria ii vor lasa in plata lor .

  • Eliade 10 ani ago

    Asa este la renumitul liceu CNRV sunt ffffffffffffffffff prof. care nu au ce cauta aclo, adica sa mearga la o scolita mai cu putine pretentii.