HomeEducatieEconomie

Bani mulți din meditații, dar puțini sunt declarați la Fisc

Nu este şcoală în judeţul Neamţ în care profesori de excepție să nu facă meditaţii la domiciliu. În tot judeţul, doar 39 de profesori şi-au declarat la Fisc venituri din meditaţii.

Aproape în fiecare şcoală din județul Neamţ se vorbeşte despre profesori care îşi întregesc veniturile din meditaţiile pe care le acordă elevilor, însă puţine sunt cadrele didactice care declară la stat aceste venituri suplimentare.

Piaţa meditaţiilor a cuprins, ca o pânză de păianjen, elevi din ce în ce mai mici. Dacă cei mai mulţi dintre elevii care merg la meditaţie sunt din clasa a VIII-a şi a XII-a, în ultimii ani, tot mai multe cadre didactice din învăţământul preuniversitar fac meditaţii cu elevii pe care îi au la clase, indiferent dacă acei copii sunt în clasa a IV-a, a V-a sau a VI-a. Părinţii consideră că nu sunt suficiente cunoştinţele asimilate în clasă, motiv pentru care îi înscriu pe copii la meditaţii, pentru a aprofunda ceea ce învaţă la şcoală şi pentru a se asigura că obţin rezultate cât mai bune la învăţătură.

matematica elev profesor tabla 1106Dar, cifrele de la Fisc sunt departe de realitatea din teren. La ultima raportare, pe anul 2013, doar 39 de profesori din judeţ au declarat venituri din meditaţii, care nu depăşesc, în medie, 2.800 de lei pe lună. Cu siguranţă, există mult mai mulţi profesori care fac meditaţii, iar sumele declarate la stat ar putea fi, în realitate, şi mai mari.

„Informaţiile referitoare la activitatea de meditaţii realizată de către persoane fizice în mod independent se regăsesc în formularul 200, «Declaraţie privind veniturile realizate din România», depus pentru fiecare an fiscal. La această dată, în baza de date a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Neamţ sunt disponibile informaţiile referitoare la anul 2013, întrucât declaraţia de venit aferentă anului 2014 are termen limită de depunere data de 25 mai 2015. Astfel, conform informaţiilor disponibile, 39 de contribuabili au declarat veniturile brute realizate în anul 2013 din activitatea de meditaţii, în sumă totală de 112.052 de lei”, a declarat Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al AJFP Neamţ.
Părinţii care îşi duc copiii la meditaţie la profesori renumiţi spun că plătesc între 40 şi 60 de lei pentru o şedinţă de două ore. Tot părinţii mai spun că, în Roman, de exemplu, există profesori care fac meditaţie cu doi sau trei copii odată, şi că acei profesori fac mai mult de o şedinţă pe zi. Cu cât profesorul este mai bun şi mai renumit, cu atât mai mulţi sunt elevii care se înghesuie la meditaţii, atât de la clasa la care predă respectivul cadru didactic, cât şi elevi de la alte clase.

Profesorii meditatori care nu plătesc la stat şi nu-şi declară veniturile din meditaţii pot fi verificaţi doar ca urmare a unor sesizări de la diverse persoane care au tangenţă cu respectivul dascăl pe care îl reclamă. Sesizările pot veni, deopotrivă, de la părinţi şi elevi. Nu puțini sunt dascălii reticenți când vine vorba despre plata impozitelor la Fisc, în principiu din două motive. Mai întâi, deoarece consideră că veniturile sunt şi-aşa prea mici, iar prin meditații și le pot rotunji. Opinia largă este aceea că oricum statul le ia din drepturi când vrea, așa că ei se consideră îndreptățiți ca banii  câștigați din meditații să fie spre echilibrarea veniturilor.

Comentarii

WORDPRESS: 0