HomeSanatate

Bani din suferința bolnavilor

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că, în ultimii trei ani, peste 1.500 de medicamente ieftine au dispărut de pe piața românească, întrucât nu au mai adus profit.

 

 

Acest lucru afectează atât bolnavii, care trebuie să scoată mai mulți bani pentru medicamente noi, dar și bugetul Spitalului Municipal de Urgență Roman, din care ar trebui alocate sume în creștere, de la o lună la alta.
Dacă în primele patru luni ale anului trecut, la capitolul medicamente, spitalul a cheltuit 1,17 milioane de lei, în primele patru luni ale acestui an, la acest capitol s-au cheltuit 1,48 milioane de lei.
Printre medicamentele ieftine care au dispărut se numără cele pentru tratarea afecțiunilor oncologice, astfel că bolnavii trebuie să cumpere medicamente mult mai scumpe.

„Producția și distribuirea de medicamente este o afacere. Sigur că afectează atât spitalul, dar și pacienții. Sunt discuții mult mai ample, pentru că există medicamente ieftine și bune, dar și medicamente scumpe, care nu sunt așa eficiente. Bineînțeles că ne-am dori să existe medicamente care să mențină un echilibru între preț și calitate, dar nu întotdeauna se întâmplă așa. Problema este că sunt foarte multe medicamente generice în România care nu întotdeauna sunt controlate din punct de vedere al caracteristicilor”, a apreciat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul interimar al spitalului.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0