Prima paginăEducatie

Bacalaureatul „pentru toți” se aplică din 2013

Dimensiune text

Noul examen, mai simplu decat bacalaureatul național, va fi susținut înaintea acestuia, dar nu va permite accesul în învățămîntul superior. Prima sesiune se va ține în vara anului viitor.

 

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului profesional, cu 73 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” și o abținere. Potrivit proiectului, absolvenții ciclului superior al liceului care susțin și promovează examenul de bacalaureat profesional dobîndesc o diplomă care le dă dreptul de acces pe piața muncii, însă nu și în învățămîntul superior. Potrivit proiectului de lege, care mai trebuie promulgat de președinte, pentru bacalaureatul profesional elevii vor susține două probe: un proiect și o probă practică, precum și o lucrare scrisă la educația antreprenorială. Examenul poate fi dat de oricare elev, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia, pentru că disciplina de educație antreprenorială o parcurg toți liceenii. Examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimbă conținutul programei pe care elevii au parcurs-o pe timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de bacalaureat profesional, cronologic, vor fi așezate înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat național. Probele de competențe sînt comune și la bacalaureatul național, și la bacalaureatul profesional. În plus, dacă cineva care susține bacalaureatul profesional vrea să meargă spre învățămîntul superior și se răzgîndește, în aceeași sesiune sau în cele două sesiuni imediat următoare poate susține probele bacalaureatului național și, după aceea, are acces spre învățămîntul superior.

Înainte de a vedea cu ochii lor metodologia de examen și toate prevederile care trebuie aplicate la organizarea acestuia, profesorii din învățămîntul tehnic romașcan se abțin să comenteze pe marginea acestei măsuri. Gabriel Ploscă, președintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățămînt și Cercetare Neamț, consideră, însă, că măsura nu va avea ca efect decît raportarea unui procent de promovabilitate a examenului de bacalaureat mai mare decît în anii trecuți, fără efect asupra calității pregătirii elevilor sau a integrării lor pe piața muncii. „Elevii care absolvă, în acest moment, un liceu tehnic susțin un examen de certificare a competențelor, aproape la fel cu cel de la bacalaureatul profesional. Angajatorul este interesat în primul rînd de ceea ce știe să facă absolventul, nu de faptul că documentul pe care îl primește acesta se numește certificat de competențe de nivel III sau diplomă de bacalaureat profesional. Bacalaureatul profesional nu va ușura intrarea pe piața muncii și nici nu va rezolva criza de oameni pregătiți de nivel mediu. Singura soluție pe care o consider viabilă în acest domeniu este revigorarea învățămîntului profesional și canalizarea spre acest tip de învățămînt, încă de la absolvirea gimnaziului, a elevilor care doresc un traseu scurt, cu intrare rapidă spre piața muncii, și nu o diplomă de învățămînt superior„, a spus liderul sindical Gabriel Ploscă.

COMENTARII

WORDPRESS: 0