Prima paginăEducatie

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului susține copiii din Stănița

Dimensiune text

Fundația „Episcop Melchisedec Ștefănescu” a oferit rechizite școlare pentru 200 de elevi. Prin proiectul „Fii voluntar în prima zi de școală”, trei copii din familii nevoiașe, dar buni la învățătură, au fost pregătiți pentru școală.

 

În satul Stănița a avut loc joi, 6 septembrie, o activitate comună între Biserică și Școală. PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, fiu al satului Stănița, a inițiat o acțiune care să vină în sprijinul elevilor în anul școlar ce tocmai va începe. „Fundația «Episcop Melchisedec Ștefănescu», al cărui președinte este PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a organizat această acțiune pentru copiii din școlile comunei Stănița. Acțiunea a constat în pregătirea a 200 de elevi pentru începerea noului an de învățămînt, prin asigurarea rechizitelor școlare necesare„, a precizat preotul Constantin Gherasim, purtător de cuvînt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Acțiunea ierarhului a coincis cu proiectul „Fii voluntar în prima zi de școală”, pus în practică de trei familii din comuna Stănița. În cadrul acestui proiect, trei copii ce provin din familii defavorizate, dar cu rezultate bune la învățătură, au primit cîte un trusou de școală. La acest eveniment comun au fost invitați reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț, Viorel Stan, inspector școlar general, și Maria Ghiniță, inspector teritorial, Laurențiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stănița, alți reprezentanți ai autorităților locale, cadre didactice, elevi și părinți, localnici. Acțiunea a fost un prilej pentru ca PS Ioachim Băcăuanul să facă promisiuni. „PS Ioachim Băcăuanul (foto stînga) își dorește ca Centrul de zi pentru copii din satul Stănița să își reînceapă activitatea începînd cu luna octombrie„, a spus preotul Constantin Gherasim. Ctitorie a PS Ioachim Băcăuanul, așezămîntul social-filantropic „Sfîntul Ilie” din satul Stănița, din vecinătatea bisericii, și-a întrerupt activitatea din lipsă de finanțare.

Manifestarea a cuprins și o parte religioasă. Oficiată în altarul de vară al Bisericii „Sfîntul Nicolae”, de către PS Ioachim Băcăuanul, slujba Sfîntului Maslu a adunat laolată 20 de preoți care fac parte din Cercul pastoral-misionar „Sfîntul Nicolae” Stănița (Bîra, Gîdinți, Doljești, Sagna), la care s-au alăturat preotul Florin Aurel Țuscanu, protopop la Protoeria Roman. „Ne-am întîlnit la împlinirea a 150 de ani de cînd episcopul Nectarie Hermeziu al Romanului a pus piatra de temelie a Bisericii «Sfîntul Nicolae» din Stănița. Este satul de la a cărui atestare documentară am sărbătorit, cu trei ani în urmă, 400 de ani și care a dat peste 35 de preoți și călugări. Ne aflăm într-un loc plin de spiritualitate, unde înfrățirea dintre cele două instituții – Biserică și Școală – s-a păstrat nealterată„, a spus preotul Florin Aurel Țuscanu.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0