HomeEducatie

Argint la Olimpiada internațională de chimie pentru Mara Ieșanu

Mara Ieșanu (foto), cea mai titrată elevă romașcană a ultimilor 20 de ani, a repurtat un nou succes internațional. Mara a reușit să obțină medalia de argint la ediția cu numărul 48 a Olimpiadei internaționale de chimie „Dimitrie Mendeleev”.

 

 

Competiția a avut loc în această săptămână, la Tașkent, în Republica Uzbekistan. Acesta este cel de-al doilea premiu internațional obținut de Mara, după ce, în 2011, a obținut o medalie de bronz la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară de la Tuymaada, Yacuția. „Suntem foarte mândri de această nouă performanță a Marei. În spatele ei se ascunde foarte, foarte multă muncă, o inteligență deosebită și ambiția de a se autodepăși”, a spus profesoara Mihaela Tanovici, director la Colegiul Național „Roman-Vodă”.

Mara Ieșanu este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Roman-Vodă” și a strâns, până acum, în cariera ei de elev, numeroase premii la concursuri. A început cu matematica și cu fizica, pe care le-a abandonat, însă, în favoarea chimiei, disciplină care i-a oferit și cele mai mari satisfacții. Împreună cu profesoara ei, Crenguța Radu, a format o echipă „de aur”, reușind performanțe la care mulți liceeni nici nu îndrăznesc să viseze. Deși ar putea fi admisă cu succes la o universitate de top din străinătate, Mara își dorește să fie studentă a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

 

olimpici romani chimie 2013Lotul olimpic de chimie al României (foto stânga) a obținut o medalie de aur, două medalii de argint și trei de bronz la Olimpiada Internațională de Chimie „D. Mendeleev”, aflată la a 47-a ediție.

Andreea Maria Filip, elevă în clasa a XI-a la Liceul Internațional de Informatică din București, a obținut medalia de aur, după ce anul trecut a luat medalie de argint.
Medaliile de argint au revenit Marei Ioana Eșanu (elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Roman Vodă” din Roman, județul Neamț) și lui Grigore Mihai Prună (elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare). Alți trei elevi au fost laureați cu medalii de bronz: Teodora Coroamă (elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani), Vlad-Mihai Mandrici (elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București) și Ștefan Bogdan Ivan (elev în clasa a XI-a la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București). Mara Ioana Ieșanu a primit și premiul special pentru cel mai mare punctaj la proba practică.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • XXXXX 9 ani ago

    Felicitari ! Un rezultat exceptional, pentru o eleva exceptionala! Bravo!
    Astfel de elevi fac cinste orasului si Romaniei !

  • un cetățean 9 ani ago

    Bravo , Mara ! Felicitări !
    un mândru absolvent al LRV ( așa se numea cand am terminat eu liceul )