Prima paginăEconomie

Amenzi pentru comercianţii de legume, fructe şi flori

Dimensiune text

O comisie de control a verificat 17 agenţi economici, valoarea totală a amenzilor fiind de 61.600 de lei.

În perioada 16 – 31 iunie, o comisie mixtă, formată din reprezentanţi ai Prefecturii Neamţ, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi ai Secţiei Judeţene Neamţ a Gărzii Financiare, a realizat mai multe controale la 17 agenţi economici din judeţ, ce desfăşoară activităţi de comercializare a legumelor, fructelor şi florilor (şapte depozite de legume şi zece florării).

Șapte societăţi au fost sancţionate contravenţional cu avertisment, pentru încălcarea unor dispoziţii ale legislaţiei muncii în domeniul relaţiilor de muncă. Din cele şapte societăţi, două au fost sancţionate pentru nerespectarea dispoziţiilor privind repaosul săptămânal, iar cinci societăţi pentru nerespectarea termenului legal de transmitere a elementelor contractelor individuale de muncă încheiate în registrul de evidenţă a salariaţilor.

La 16 angajatori au fost dispuse măsuri cu termen concret de realizare, pentru remedierea neconformităţilor constatate în domeniul relaţiilor de muncă.

În privinţa respectării normelor legale privind protecţia consumatorilor au fost constatate 27 abateri, pentru care s-au aplicat 14 amenzi şi 13 avertismente. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 30.000 de lei. Abaterile constatate vizează lipsa etichetelor cu principalele elemente de identificare şi caracterizare, lipsa traducerii în limba română a etichetelor, lipsa denumirii şi adresei importatorului, lipsa informaţiilor privind ţara de provenienţă a produselor, neafişarea preţului de vânzare şi neverificarea metrologică a cântarelor.

În urma controalelor care au vizat modul în care sunt respectate normele legale din domeniul economic şi financiar s-au constatat 19 abateri, care au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 31.600 de lei. Printre abaterile descoperite de comisie au fost omisiunea întocmirii şi afişării în unitate de către operatorii economici a preţurilor şi tarifelor, a categoriei de calitate a produselor ori a listei de preţuri şi tarife, precum şi efectuarea de operaţiuni economico-financiare fără să fie înregistrate în contabilitate.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0