Prima paginăEconomie

Amenzi mai mici pentru producătorii agricoli

Dimensiune text

Producătorii agricoli ar putea primi amenzi mai mici dacă sunt prinşi pe picior greşit. În acest sens, 11 deputaţi au depus o propunere legislativă care vizează modificarea Legii nr. 145/2014, ce are ca scop stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor agricole. Prin aceasta se doreşte ca sancţiunile financiare date fermierilor să scadă semnificativ.

„După promulgarea şi publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, a legii sus menţionate (n.r. – Legea nr. 145/2014), asociaţiile din sectorul agricol au solicitat unele modificări ale conţinutului legii, pentru a o adapta la cerinţele realităţii pieţii româneşti. Cea mai importantă solicitare o reprezintă reducerea nivelului foarte ridicat al amenzilor, în condiţiile în care producătorii agricoli, persoane fizice, sunt în pragul sărăciei. S-a dovedit, în practică, de asemenea, faptul că aplicarea unor amenzi contravenţionale într-un cuantum foarte mare determină un nivel scăzut de colectare a sumelor respective şi o tergiversare în executare a amenzilor, prin contestarea acestora în instanţă”, au scris deputaţii în expunerea de motive a propunerii legislative.

Potrivit modificărilor dorite, pentru nerespectarea prevederilor ce vizează utilizarea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, amenzile sunt între 100 şi 500 de lei, faţă de cele actuale care sunt cuprinse între 200 şi 1.000 de lei. De asemenea, şi amenzile pentru nerespectarea legislaţiei referitoare la transportul de produse agricole de la locul de deţinere la locul de comercializare s-ar putea reduce, de la 3.000 de lei – 4.000 de lei, la 1.500 de lei – 2.000 de lei. O ultimă modificare constă în stabilirea sancţiunilor pentru vânzarea unor produse agricole care nu au fost produse de fermierul respectiv. Aici, sancţiunile financiare ar urma să fie cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei, faţă de nivelul actual, care prevede o penalizare între 7.500 de lei şi 15.000 de lei.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0