Alertă în școli din cauza profesorilor care bat elevii

Dimensiune text

Ministerul Educației pregătește lansarea unei platforme pe care orice martor poate intra pentru a semnala un caz de violență din școală. Educația de tipul «magister dixit» nu poate avea un rol constructiv”, crede inspectorul școlar general Viorel Stan.

 

 

Abuzurile profesorilor asupra elevilor vor putea fi semnalate în timp real, cu ajutorul unei aplicații în care orice martor al unei scene de violență petrecute în școală va putea intra pentru a sesiza problema. Ministrul Educației, Remus Pricopie, a pus gând rău dascălilor care își bat elevii sau care au la clasă un comportament neadecvat. Acesta pregătește un sistem de alertare în timp real a cazurilor de violență, impune concedierea profesorilor agresivi, dar și eliminarea comerțului cu droguri din școli și din apropierea lor.

„Este un moment de răscruce: putem să ne prefacem că rezolvăm problemele sau putem chiar să o facem. Eu vreau să văd profesori dați afară din școală fiindcă bat elevi, sunt gesturi pentru care nu există milă. Am discutat deja asta cu inspectorii din țară. Eu, ca ministru, aflu de unele lucruri din presă. Aflăm de incidente după ce se întâmplă, cu întârziere de o zi, o săptămână, și, atunci, acționăm cu întârziere. Strategia ministerului va stabili categoriile de acte de violență, le va descrie foarte bine și va pune în vigoare un sistem de monitorizare în timp real. Martorii pot intra imediat într-o bază de date unde pot să completeze câteva rânduri despre ce s-a întâmplat pentru ca autoritățile să poată acționa imediat”, a declarat ministrul Educației, Remus Pricopie.

Inspectorul școlar general Viorel Stan consideră că inițiativa ministrului Educației va conduce la scăderea agresiunilor asupra elevilor. „Chiar dacă astfel de cazuri nu sunt întotdeauna semnalate până la nivelul inspectoratului școlar, asta nu înseamnă că noi credem că astfel de situații nu există. În cazul în care vor fi semnalate astfel de situații, vom face anchete și vom aplica regulamentul, mergând până la desfacerea contractului de muncă. Violența, indiferent dacă este vorba despre violența fizică sau violența verbală, reprezintă un aspect de netolerat în educație în al doilea deceniu al secolului XXI. Educația modernă, cea rezultată prin adaptarea la realitățile sociale, implică o educație participativă, prin care elevul trebuie să devină partener în formarea sa și nu doar subiectul. Educația de tipul «magister dixit» nu poate avea un rol constructiv”, a spus inspectorul școlar general Viorel Stan.


COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • parinte 7 ani

    Si copilul meu a fost batut dar fara sa fie de fata nimeni , au tot felul de criterii unii profesori ca sa nu afle nimeni ce masuri iau ei pentru a se impune , este bine sa avem acces parintii sa ne spunem ofurile ce fac unii profesori la scoala cu copii nostri care noi muncim pentru ei.

  • Dar părinți dați afară din comunitate pentru că trimit la școală brute care, unu, nici cu cartea nu au nimic de-a face, și, doi, le fac IAD viața și sănătatea dascălilor, de asta CINE se mai ocupă, iubiți conducători!? Eu știu că în orice sistem normal, dacă tot vorbim de intrarea în normalitate, în orice sistem NORMAL, spun, mai întîi se caută erbicid ca să se stîrpească buruienile, ca abia după aceea să se ocupe cineva și de straturi, de ogorul cel bun… Iaca o idee, poate se… face cineva că aude!