HomeEducatie

Absenți pe capete în centrele de examen de la țară

La a doua probă a Evaluării naționale s-au înregistrat 12 absenți. La proba de limba română s-au înregistrat 17 note de 10.

 

Cea de-a doua probă a Evaluării naționale, proba la matematică, i-a ferit pe candidați de surprize. Subiectele propuse au fost accesibile și apropiate de cele cu care elevii erau obișnuiți și, conform celor declarate de participanți, nu au ridicat probleme deosebite.
Speriați, însă, de ceea ce s-a întîmplat însă în prima zi de examen, unii dintre candidați nu s-au mai prezentat la a doua probă. Numărul candidaților care au ales să nu se prezinte la proba de matematică a fost mai mare decît cel al absenților de la proba de limba română. Cele 121 de centre de examen au raportat 121 de absenți, din 4.788 de candidați înscriși.
Este îngrijorător faptul că au fost școli în care s-a înregistrat un număr mare de absenți raportat la numărul de elevi înscriși. Așa s-a întîmplat cu centrul de examen de la Oniceni, unde au fost 12 absenți, și cu centrul de la Bahna, unde au fost șapte absenți. La prima probă s-au înregistrat 116 absenți„, a spus inspectorul școlar general adjunct Vasile Munteanu, președintele Comisiei județene pentru Evaluarea națională.

 

17 note de 10 la limba română

 

Subiectul controversat de la prima probă a Evaluării naționale a determinat conducerea Ministerului Educației să solicite din teritoriu o statistică referitoare la notele obținute la limba română și una referitoare la răspunsurile pe care le-au dat candidații la punctul care a declanșat o dezbatere la nivel național referitoare la tipul propoziției subordonate de la subiectul al doilea. „Conform statisticii realizate, în județul Neamț, 1.862 din 4.761 de elevi au identificat ca variantă corectă propoziția subiectivă, deci au dat răspunsul corect la această întrebare. În ceea ce privește nota maximă, 17 teze din județ au primit nota 10. Dintre acestea, două teze s-au înregistrat la centrele din zona Roman„, a spus inspectorul școlar general adjunct Vasile Munteanu.

Rezultatele la ambele probe ale Evaluării naționale vor fi afișate vineri, 29 iunie, pînă la orele 12. Tot vineri, candidații care se consideră nedreptățiți vor putea depune contestație.

Comentarii

WORDPRESS: 0