HomeEducatie

A pierdut BAC-ul din cauza telefonului mobil

Cu o întîrziere de trei ore față de ora obișnuită, luni a început prima probă a examenului de bacalaureat: proba de evaluare a competențelor de comunicare în limba română. Un candidat din Piatra Neamț a fost eliminat pentru că avea asupra lui telefonul mobil. Prezența la probele orale este obligatorie pentru promovarea examenului.

 

Probă fără emoții pentru cei mai mulți dintre candidați, cu atît mai mult cu cît evaluarea competențelor nu s-a lăsat cu note, ci doar cu atestate, dar și pentru faptul că unul dintre cei doi profesori în fața cărora candidații și-au făcut prezentarea era profesorul de la clasă. Înainte de a ajunge în fața comisiei, în cele mai multe dintre centrele de examen, candidații au făcut o haltă în sala „de așteptare”, cunoscută, în limbajul absolvenților de liceu, și ca „sala cu morcovi”. Atmosfera, însă, a fost una destinsă. Candidații au discutat între ei despre posibilele subiecte, dar și despre meciurile din Campionatul European de fotbal.

 

Eliminat pentru că i-a sunat telefonul

 

Bacalaureatul 2012  a consemnat, deja, în prima zi de desfășurare, o premieră: un candidat care susținea examenul la un liceu din Piatra Neamț a fost eliminat din examen pentru că avea asupra sa telefonul mobil care a sunat tocmai în timp ce se afla în sala de examen. Conform precizărilor din metodologia de examen, acesta nu se va mai putea prezenta la examen decît în cea de-a doua sesiune din 2013. „Nu știu ca, pînă acum, să mai fi fost vreun candidat eliminat la probele orale, la care, practic, este suficientă prezența pentru a fi promovate. Inconștiența sau neatenția s-au plătit foarte scump. Prevederile sînt foarte clare și toți candidații au luat cunoștință de acestea înainte de examen„, a spus inspectorul școlar general adjunct Liliana Georgescu, președinta Comisiei județene pentru examenul de bacalaureat.

În prima zi nu au fost semnalate probleme legate de prezență sau de descărcarea subiectelor de examen. Primele date referitoare la prezența la această probă vor fi disponibile pe 13 iunie, la încheierea acestei probe, candidații avînd posibilitatea de a se prezenta la examen chiar dacă, dintr-un motiv sau altul, au absentat la momentul la care au fost programați inițial. Participarea la probele de evaluare a competențelor de comunicare în limba română, într-o limbă de circulație internațională și a competențelor digitale, nu condiționează participarea la probele scrise ale examenului de bacalaureat, dar nici un candidat nu poate promova examenul fără să obțină și competențele. Desfășurarea examenelor în județul Neamț este monitorizată de inspectorul școlar general din Ministerul Educației Steluța Dan, care va fi prezentă în județul Neamț pe perioada desfășurării examenului de bacalaureat și a Evaluării naționale la care participă absolvenții de clasa a VIII-a.

 

Mulți corigenți la final de liceu

 

Bacalaureatul din 2012 a mai consemnat o premieră. Numărul elevilor corigenți la finalul clasei a XII-a a fost mult mai mare decît în anii terecuți. În 2012, 387 de elevi de clasa a XII-a nu au mai intrat în examenul de bacalaureat, fiind declarați corigenți la sfîrșitul anului școlar, la una sau mai multe discipline.
Acesta este un semnal îmbucurător, care ne face să înțelegem că atît elevii, cît și profesorii au tras niște învățăminte din experiența examenului de bacalaureat de anul trecut. Exigența a sporit și colegii mei au înțeles că nu-i fac un bine elevului promovîndu-l, deși acesta nu stăpînește nici nivelul minimal de cunoștințe. Cu siguranță, aceștia s-ar fi regăsit printre candidații nepromovați la examen. De asemenea, din cei 2.300 de candidați care nu au promovat examenul anul trecut, în acest an s-au înscris aproximativ 1.000, ceea ce înseamnă că cei care nu erau pregătiți au renunțat să se mai prezinte. Sperăm ca, anul acesta, să obținem un procent de promovabilitate mai bun ca anul trecut„, a spus inspectorul școlar general adjunct Liliana Georgescu.