Prima paginăEducatie

12 violențe în fiecare zi de școală

Dimensiune text

În primul semestru al acestui an școlar s-au comis 1.327 cazuri de violență. Aproape jumătate din cazuri se înscriu în categoria violențelor verbale. Oficialii inspectoratului școlar spun că fenomenul este în scădere în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

 

 

Elevii nu au liniște la școală. În primul semestru al acestui an școlar, în unitățile școlare din județ s-au înregistrat 1.327 de cazuri de violență, în care au fost implicați 1.309 elevi. Raportarea situației la numărul de zile de școală scurse din acest semestru ne arată că în fiecare zi au avut loc, în medie, 12 „ciocniri”. Cele mai multe dintre confruntări au rămas la stadiul de violență verbală. 542 de situații raportate, aproape jumătate din numărul total de cazuri semnalate, au constituit cazuri de jigniri, amenințări, tachinări și hărțuiri verbale între colegi. În ceea ce privește violențele fizice, au fost raportate 262 de cazuri de bruscări, împingeri, loviri și răniri.

Un capitol destul de însemnat din statistică, 375 de cazuri, îl reprezintă faptele care desemnează un comportament deviant în raport cu școala, categorie în care sunt incluse părăsirea orelor și a școlii în timpul cursurilor, întârzierile repetate la cursuri sau alte abateri grave de la regulamentul școlar. Mai puțin numeroase sunt ofensele aduse autorității și statutului cadrelor didactice, prin limbaj, conduite ireverențioase sau atitudini provocatoare și comportamentele care intră sub incidența legii, categorie în care intră furturile, tâlhăriile, agresiunile sau vagabondajul. La această categorie s-au înregistrat 30 de situații. Cele mai multe dintre faptele rele sunt comise de elevii de gimnaziu, autorii fiind, în special, băieții.

Consider că situația din școli este ținută sub control. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, fenomenul este în scădere. Se vede implicarea tuturor unităților de învățământ, care urmăresc îndeaproape fenomenul și aplică măsurile din timp. Cifrele denotă o relativă normalitate. Adolescenții sunt tot mai agitati, sunt o copie a societății în care trăim„, a spus inspectorul școlar pentru probleme educative Eugen Dinu Vasiliu.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0