Cum poate pierde Neamțul un proiect de 30,7 milioane de euro și de ce

HomeActualitate

Cum poate pierde Neamțul un proiect de 30,7 milioane de euro și de ce

 

consiliul-judetean-cj-sedinta-10octombrie-1Joi, 22 decembrie, este ultima oară când consilierii județeni trebuie să aprobe atribuirea contractului „delegarea prin concesiune a gestiunii unor activități componente ale serviciului de salubrizare a unităților administrativ-teritoriale membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECONEAMȚ, din Zona 3, județul Neamț”. La ultimele două ședințe, consilierii județeni ai PNL nu au aprobat, iar fără votul lor nu poate trece proiectul. La mijloc, așa cum spune toată lumea, stă doar o decizie politică, mai exact orgoliile dintre PNL și PSD, dar care pot duce la pierderea a 30,7 milioane de euro. De fapt, banii vor trebui să fie dați înapoi către UE de cei care nu aprobă acest proiect, spun autoritățile care se ocupă de gestionarea proiectului pe deșeuri.

Scurt istoric despre groapa legislativă din proiectul pentru gestiunea deșeurilor

Proiectul pentru managementul deșeurilor trebuia finalizat încă de anul trecut, dar autoritățile au primit răgaz până la finele lui 2017 ca să termine toate licitațiile, iar stațiile de transfer, cele de sortare și depozitul de la Girov să devină funcționale. În acest moment, doar depozitul central funcționează, dar ca serviciu în subordinea Consiliului Județean, nu ca un serviciu concesionat, așa cum spune legea, către un operator privat, iar aici duc doar unele primării gunoiul. Romanul, de exemplu, îl depozitează la o groapă temporară, dar, ulterior, va trebui să care toate gunoaiele la stația de sortare și transfer de lângă Cersanit și, mai apoi, să le ducă la Girov.

Județul Neamț este împărțit în patru zone: 1 – Piatra Neamț, 2 – Roman, 3 – Tîrgu Neamț și 4 – Bicaz. Vasile Șendrea, directorul executive al ADI Eco Neamț, organismul care se ocupă de îndeplinirea tuturor condițiilor legislative pentru ca proiectul să devină funcțional, explică și care este situația încheierii contractelor: „Pentru zona 4, licitația este câștigată de Edil Industry din Iași. Trei consilii locale – Ceahlău, Poiana Teiului și Grințieș – nu au aprobat până acum contractual, dar avem speranța ca, până la finele anului, să aprobe și să deblocăm situația. Noi le-am trimis adrese prin care i-am informat despre consecințe. Pentru zona 1 și 2, legea concesiunii s-a modificat în iunie, însă normele metodologice s-au dat abia săptămâna trecută. Caietele de sarcini sunt făcute și, la începutul anului, le vom urca pe SEAP. La fel se va întâmpla și cu concesiunea pentru depozitul de la Girov”.

A treia strigare și ultima pentru zona 3

Practic, după mai bine de opt ani de când s-a câștigat acest proiect, iar toate primăriile din județ și-au dat acordul să se asocieze în ADI Eco Neamț pentru a câștiga fondurile europene, licitațiile sunt încheiate numai pentru zona 3 și 4. Dar și aici sunt acum probleme legate de aproba, deși toată lumea declară că finanțarea nu trebuie pierdută. Dacă pentru zona 4 se mai așteaptă votul pozitiv de la cele trei comune – Ceahlău, Poiana Teiului și Grințieș -, pentru zona 3 se așteaptă aprobarea consilierilor județeni, după care va urma și aprobarea consiliilor locale.

De două ori, proiectul de aprobare a contractului de delegare a gestiunii către câștigătorul licitației – asocierea SC ROSSAL SRL Roman, lider de asociere, și SC DIASIL SERVICE SRL Suceava, asociat – nu a trecut de votul consilierilor liberali. În fapt, la prima ședință, în comisia de specialitate, aceștia au dat aviz favorabil, însă la momentul votului din plen s-au răzgândit. Conform statului și regulamentului de funcționare al CJ, un proiect de hotărâre nu poate fi pus pe ordinea de zi mai mult de trei ori, iar joi este a treia oară când se va supune aprobării.

„Pe vechea lege, contractul cu firmele câștigătoare trebuia semnat în termen de șapte zile de la adjudecare, dar noua lege a concesiunii nu mai prevede un termen, însă noi, în acordul de finanțare cu UE, avem termene clare și pe care trebuie să le respectăm. Pentru această licitație, avem răspuns favorabil și de la Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor și de la instanță că este perfect legală. Nu există nicio suspiciune, motiv pentru care nu văd de ce nu se aprobă delegarea de gestiune către câștigătorul licitației. Într-o astfel de situație, cei care nu aprobă pot fi acuzați de abuz de serviciu și vor suporta consecințele legii”, mai spune Vasile Șendrea, directorul executive al ADI Eco Neamț.

Ce se întâmplă dacă nu și nu…

Mai direct, mai voalat, și șeful liberalilor romașcani a recunoscut că la mijloc este vorba doar de „fricțiuni” politice, deși în zilele de astăzi puțini își mai permit luxul să se joace de-a orgoliul pe fonduri europene.

Reprezentanții ADI Eco Neamț precizează că toți factorii implicați au fost informați cu privire la consecințele neaprobării unui proiect de hotărâre perfect legal:

„Vă reamintim că refuzul aprobării unui contract rezultat dintr-o licitație publică derulată la nivelul Uniunii Europene, cu finanțare de la bugetele național, local și UE, derulată cu respectarea legislației în vigoare românești și comunitare poate atrage mai multe categorii de consecințe de ordin contravențional, civil și penal:
– dă dreptul operatorului declarat câștigător să solicite daune materiale pentru pierderile suportate datorită întârzierii sau reducerii ariei de operare licitate, daune care vor fi acoperite din bugetele locale și recuperate de la consilierii care refuză să pună în executare o obligație perfect legală;
– atrage consecințe statutare pentru UAT-ul în cauză așa cum sunt ele stipulate în art. 12 din Statutul A.D.I. ECONEAMȚ adoptat de toate consiliile locale și Adunarea Generală în anul 2008;
– încetarea, retragerea respectiv excluderea din Asociație cu plata sumelor corespunzătoare investițiilor realizate prin proiectul SMID în județul Neamț care vor fi suportate din bugetul local și recuperate de consilierii în cauză;
– imposibilitatea utilizării de către UAT-ul dumneavoastră a investițiilor realizate în proiect: platforme, containere, stații de sortare, compostare și transfer și, mai ales, nu veți putea depozita deșeurile la depozitul conform Girov.

Pentru informarea dumneavoastră, contribuția UE este în sumă de circa 30,7 milioane de euro (fără TVA), care va trebui returnată, iar procedura de infringement reprezintă o sancțiune pecuniară aferentă fiecărui UAT în sumă de 11 milioane de euro”.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Să plătească Dan laurenţiu leoreanu, atăt pentru cea mai scumpă apă din ţară, cît şi pentru cel mai scump gunoi , tarife negociate personal, fără a ţine cont de poluarea datorită deplasării şi mai ales uzurii mijloacelior de transport! După eL POTOPUL!!!

  • Mai Vasilica mai , cum nu ai tu de stare mai , in saptamana asta in care tre sa fi in pace cu toata suflarea. Te tot roade la suflet si ti-i inima aia amara si plina de venin. Ce-o fi mai Vasile mai in sufletul ala pagan al tau de spurci tot si totul iti pute si nimic nu iti sade bine si cu randuiala ce se cuvine!? Ce e mai Vasile in capul ala al tau ? Ai terminat rachia ? Cu purceii ai gatat ? Mai da-te catre vin Vasile daca rachia s-a gatat ! Fa orice Vasile dar lasa gura Vasile caci gura bate….tot asa o tii ? Ca-asa-i place inimii Vasile ? In sfarsit ai adormit in pace….Vezi ca bate preotu Vasile…bate cu Craciunul…Meri degraba a deschide poarta Vasile…si mai lasa tutunul ala Vasile….Uff omule ca rau mai are sufletul ala al tau samanta incoltita in el…