Ce amenzi riscați să plătiți dacă nu respectați legea privind alegerile locale

HomeActualitate

Ce amenzi riscați să plătiți dacă nu respectați legea privind alegerile locale

 

Duminică, 11 iunie, în municipiul Roman, precum și în comunele Bălțătești și Pipirig, au loc alegeri parțiale pentru desemnarea primarului.

În contextul alegerilor locale parțiale organizate în data de 11 iunie, polițiștii aduce în atenția cetățenilor faptul că Legea nr. 115/2015 stabileşte cadrul juridic general de organizare și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale. Contravenţiile legate de procesul alegerilor locale sunt prevăzute la Capitolul V din Legea nr. 115/2015.

Dintre acestea, distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală  se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei. Afişarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale este sancționată cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei.

Continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum şi sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul prevăzut la articolul 83, alineatul 1 („Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. În acest scop, puterile lui se întind şi în afara localului secţiei de votare, până la o distanţă de 500 metri”) să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianţe politice, alianţe electorale ori candidaţi independenţi, se sancţionează cu amendă de la 1.400 de lei la 2.000 de lei.

De asemenea, comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare se sancţionează cu amendă de la 2.200 de  lei la 3.000 de lei.

„Conform Codului Penal, aducem la cunoştinţa tuturor cetăţenilor că sunt infracțiuni şi se pedepsesc cu închisoarea următoarele fapte: Coruperea alegătorilor – oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi; Frauda la vot – (1) Fapta persoanei care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals”, precizează reprezentanții IPJ Neamț.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0