Ședință de Consiliu Local cu „înțepături”

Ședință de Consiliu Local cu „înțepături”

Dimensiune text

 

Luni, 29 mai, consilierii locali ai municipiului Roman au fost convocați într-o ședință extraordinară, pentru a aproba două proiecte urgente. Convocarea s-a făcut vineri, când au fost transmise și proiectele de hotărâre, iar ședința s-a ținut luni, de la ora 14.00. Fiind, cel mai probabil, ultima ședință de Consiliu Local (CL) de până la alegerile parțiale de pe 11 iunie, aleșii au făcut și nițică politică, „de dragul electoratului”.

De la ședință au lipsit consilierii PNL Constantin Ghica și Leonard Achiriloaei și consilierul PSD Daniel Vasiliu. De obicei, ședințele durează câteva minute, iar cele două proiecte supuse dezbaterii puteau fi aprobate în câteva secunde, așa cum se obișnuiește în ședințele CL Roman.  Însă, în contextul alegerilor parțiale, ședința a durat mult mai mult, pentru că s-a luat cuvântul în mai multe rânduri.

„Bătălia” a deschis-o consilierul local PSD Constantin Holban, care a vrut să remarce faptul că ședința a fost convocată vineri, că sâmbătă și duminică sunt zile libere, astfel încât nu este timp pentru a solicita informații suplimentare de la aparatul de specialitate din Primărie. Acesta a invocat faptul că în weekend oamenii pleacă în minivacanțe, în concedii, și nu este timp pentru aprofundarea informațiilor de pe ordinea de zi: „Ar fi bine să evităm asemenea situații, mai ales că aveam pe ordinea de zi concesionări de terenuri și nu găsim în weekend pe nimeni la biroul de urbanism să luăm probleme despre cel care vrea să preia terenul care era concesionat către Somaco. Vreau să înțelegeți ca aceste convocări să nu se mai facă de vineri pentru luni”.

Discuția a început la primul proiect de hotărâre, ce prevedea concesionarea unui teren, aprobată anterior, dar modificarea privea doar firma care va face investiția în amenajarea unui sens giratoriu pentru societatea Somaco.

Primarul Lucian Micu nu s-a lăsat mai prejos și a replicat: „Îmi cer scuze că ne-am permis să vă deranjăm pentru două proiecte de hotărâre, care cer un efort deosebit și vom încerca pe viitor să nu vă mai deranjăm. Eu știu că în weekend desfășurați și alte activități”.

Consilierul Constantin Holban l-a taxat pe primar: „Eu știu că președintele de ședință trebuie să vă dea cuvântul”.

Primarul Lucian Micu: „Mi-a arătat cu mâna. Nu cu degetul”.

Consilierul Constantin Holban a continuat: „Am citit cu mare atenție aceste două proiecte. Dacă tot e vorba de înțepături, era o cutumă și pe vremea lui Cărpușor, și a lui Laurențiu, ca atunci când avem concesionări să dăm dovadă de mai multă atenție. Dacă întrebăm cine este firma, nu știe nimeni. Voiam să avem posibilitatea să mergem la doamna arhitect șef”. Și a urmat schimbul de replici:

Primar: Pot să vă răspund?

Consilier: Nu, că nu am terminat.

Primar: Dar aveți o înșiruire lungă… De aceea am și convocat ședința la ora 14.00, ca să aveți timp toată dimineața să vă informați. Acolo se va construi un depozit logistic ce va crea circa 300 de locuri de muncă. Vreau să vă spun că deja a început campania de recrutare de personal și de aceea și urgența acestui proiect, venită din partea solicitantului, care ne-a rugat să grăbim demersurile.

Consilier: Dacă era trecută în expunerea de motive că se fac încă 300 de locuri de muncă, eram bine informați și nu o mai deranjam pe doamna arhitect.

Primar: Nu o deranjați, dumneaei este la serviciu.

Consilier: Noi nu suntem împotriva acestui proiect.

Primar: Sunt convins că nu sunteți.

Consilier: Este pentru binele Romanului.

Primar: Mă bucur că nu sunteți împotrivă.

După ce doi și-au făcut numărul, la microfon a luat cuvântul și consilierul PNL George Bălan, care voia să-și laude colegii liberali că ei au avut timp sâmbătă să meargă și la fața locului. Discuția a fost oprită de primarul Lucian Micu, care a zis: „E campanie, dar nici chiar așa”.

Acest proiect și rectificarea de buget au trecut ulterior cu unanimitate de voturi. La finalul ședinței, cuvântul l-a luat și președintele de ședință, Mircea Beloiu, care a anunțat că aceasta va fi ultima dezbatere pe care o va prezida, mulțumindu-le colegilor pentru încrederea acordată. Consilierul nu a reținut probabil faptul că președinția ședințelor se ține, conform legii, de către câte un consilier local, în ordine alfabetică, pentru trei luni.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0