HomeCultural

Artistul care dă viaţă desenelor 3D

varniote02Cornel Varniote a făcut desene 3D în şcoli şi licee din Roman. Timp de 20 de ani, a lucrat pe litoralul românesc, unde a fost animator de petreceri estivale, a făcut grafică, pictură, tatuaje şi a învăţat copiii să joace volei. În acest an, doreşte să realizeze un desen 3D pe una dintre lateralele Școlii „Vasile Alecsandri” şi alte 30 de desene stradale în Roman.

Cornel „Kenny” Varniote este romaşcanul care a însufleţit şcolile şi liceele din oraş. Săli de sport, vestiare, clase şi holuri au fost date de directori pe mâna lui Cornel pentru a le decora cu picturi moderne, în culori vii, cele mai multe 3D. „Am lucrat în multe şcoli şi licee din Roman. Directorii au acceptat propunerea mea de a crea o atmosferă plăcută pentru elevi. Acest gen de decoraţiuni este agreat în marile oraşe, unde am lucrat la decorarea unor spaţii de mari dimensiuni. Experienţa căpătată în Oradea, Cluj, Bucureşti şi Constanţa mi-a dat posibilitatea de a atrage tinerii în activităţi prin care să-şi perfecţioneze abilităţile. Ultima şcoală la care am lucrat este cea din localitatea Cotu Vameş, care a fost recent modernizată. Nu mi-a luat mai mult de trei zile să decorez şcoala”, a spus Cornel Varniote.

varniote0320 de ani petrecuţi pe litoral

Decoratorul a urmat Liceul de Artă din Sighişoara, secţia pictură-sculptură, unde talentul său a fost şlefuit de dascăli.

Timp de două decenii şi-a petrecut verile pe litoralul românesc. Aici, Cornel a devenit un personaj, Kenny, care a făcut de toate: grafică, pictură, tatuaje. A fost animator de petreceri estivale, a învăţat copiii să joace volei, dar şi-a adăugat în portofoliu şi alte abilităţi, cum ar fi scrierea mesajelor pe scoici sau boabe de orez, dar şi realizarea unor lucrări mari de design interior şi exterior. În toţi aceşti ani, Cornel s-a aflat în compania unor vedete autohtone cu care a colaborat şi a legat prietenii.

Atelier de pictură în Școala „Vasile Alecsandri”

După câţiva ani petrecuţi prin ţară, a revenit la Roman cu gânduri mari. A bătut la uşa directorului Școlii „Vasile Alecsandri” din Roman pentru a-i prezenta proiectele sale. Unul dintre vestiarele sălii de sport a devenit, în scurtă vreme, atelierul său de lucru, în care îşi petrece cea mai mare parte a timpului.

Dacă vrei să-l cunoşti pe Cornel Varniote nu trebuie decât să-ţi deschidă uşa atelierului. Camera mică, de doi metri pătraţi, este tapetată cu lucrări realizate cu diverse ocazii. Câteva măşti „sculptate” cu un cuţit special, peste care decoratorul a adăugat culoare şi ulei, par lucrate cu dalta în lemn. Maximele şi cugetările sunt la locul lor, pentru ca generaţia actuală să primească, în acelaşi timp, un mesaj, dar şi un îndemn. Vopsele, desene de grafică, pictură, nume încrustate în polistiren, arată că romaşcanul iubeşte frumosul şi libertatea de exprimare. „Toată viaţa am făcut ce mi-a plăcut. Am revenit acasă după 20 de ani, pentru că am o vârstă şi era timpul să mă retrag. Când am venit la Școala «Vasile Alecsandri», i-am spus doamnei directoare ce vreau să fac. Când i-am arătat dragonul pictat în sala de sport, a acceptat şi, apoi, m-a lăsat să decorez toată sala. Satisfacţia cea mai mare este când copii vin la atelier şi lucrăm împreună. Fac cu ei pictură, muzică şi sport şi văd cum aceste activităţi îi deconectează, îi transformă”, a spus Cornel.

Desene 3D pe străzile Romanului

Cornel Varniote a păşit în acest an cu câteva proiecte. El vrea să realizeze un desen 3D la şcoala care l-a „adoptat”. „Voi realiza un desen pe laterala clădirii şcolii, cel mai mare desen pe care l-am făcut vreodată într-o şcoală. Totodată, vreau să realizez, cu sprijinul autorităţilor locale, 30 de desene 3D pe pavaj, care vor fi realizate cu materiale ce se pot îndepărta. Pe toate acesta le fac pentru bucuria copiilor şi tinerilor, pentru a-i îndepărta puţin de calculator şi a le arăta dimensiunile şi frumuseţea artei. Nu ştiu dacă există talent, dar ştiu că, dacă vrei să faci cu adevărat ceva, reuşeşti numai prin muncă şi ambiţie”, mai spune Cornel.

Comentarii

WORDPRESS: 1