HomeActualitateRoman

Zona metropolitană Roman, cea mai dezvoltată din Neamț

Informaţia apare în Strategia de Dezvoltare a judeţului Neamţ. Dezvoltarea zonei se poate face atât pe axa Roman – Bacău, cât şi pe axa Roman – Iaşi. Specialiştii consideră că la Roman ar trebui dezvoltat un centru logistic. 

Municipiul Roman poate deveni cea mai importantă zonă metropolitană din judeţul Neamţ, se arată în Strategia de Dezvoltare a judeţului Neamţ pentru perioada 2014 – 2020. Documentul va fi supus dezbaterii publice luni, 16 martie, în sala Calistrat Hogaş a Consiliului Judeţean Neamţ.

Strategia face o analiză a principalelor domenii de activitate şi dezvoltare ale judeţului, evidenţiază punctele tari şi punctele slabe, ameninţările şi oportunităţile. Din document reiese că actuala configuraţie a localităţilor urbane şi a ariilor metropolitane în judeţul Neamţ subliniază o dezvoltare concentrată în zona de est a judeţului, adică în zona Romanului, cu legături în afara teritoriului administrativ al judeţului, şi o dezvoltare mai scăzută în zona vestică şi nordică

„În judeţul Neamţ există un singur pol metropolitan cu potenţial de arie funcţională urbană, structurat în jurul municipiului Roman. Aceasta se explică prin poziţionarea în teritoriu a acestui pol socio-economic al judeţului, care îl include în aceeaşi zonă metropolitană cu Bacău pe axa de circulaţie care îl leagă pe acesta de Iaşi şi nordul ţării”, se arată în Strategia judeţului.

Din studiile de specialitate efectuate în ultimii ani – cum ar fi Strategia de Dezvoltare Regională Nord-Est, Strategia de Dezvoltare Teritorială a României, Oraşe competitive – Remodelarea Geografiei Economice a României, Atlasul interactiv Corine Land Cover -, sunt definite două zone metropolitane la nivelul judeţului Neamţ. „Principala zonă metropolitană este cea definită de legătura dintre municipiile Roman şi Bacău. Atât geometria, cât şi relieful judeţului Neamţ facilitează legătura dintre cele două municipii, ariile de influenţă metropolitană ale acestora fiind unite, realizând, astfel, aria metropolitană Bacău – Roman. Din punct de vedere al poziţionării municipiului Roman, se poate identifica şi o învecinare cu aria metropolitană a municipiului Iaşi, aria definită a acestuia din urmă avându-şi limita la nord-est faţă de Roman, lângă oraşul Podu Iloaiei, pe traseul Bacău – Roman – Târgu Frumos – Podu Iloaiei. Se conclude, astfel, tendinţa de dezvoltare a localităţilor pe axul de circulaţie Bucureşti – Bacău – Roman – Iaşi. Se observă, în zonele din jurul oraşului Roman, dezvoltarea localităţilor, prin apariţia ţesuturilor cu morfologie urbană”, mai este precizat în acelaşi document.

Pentru reprezentanţii administraţiei locale de la Roman, concluzia la care au ajuns cei care au întocmit strategia judeţului nu este surprinzătoare. „Municipiul Roman are un potenţial uriaş de dezvoltare şi, cu orice investitor am discutat, am prezentat la fel situaţia. La un moment dat, am avut o iniţiativă ca între municipiile Roman, Piatra Neamţ şi Bacău să existe o asociere regională. Au fost discuţii cu partenerii din cele două municipii, dar, din motive obiective, ideea nu s-a materializat. Nu am abandonat, însă, proiectul, mai ales că fondurile europene se atrag mai uşor dacă beneficiarul este o asociere de entităţi”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Pentru ca potenţialul de dezvoltare să nu fie risipit, realizatorii strategiei consideră că este oportună dezvoltarea infrastructurii şi echipamentelor pentru un hub logistic, incluzând transferul intermodal (rutier – feroviar) la municipiul Roman. Un asemenea proiect ar putea primi finanţare din fonduri europene, mai exact din bugetul Programului Operaţional Infrastructură Mare.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Florin 9 ani ago

    La strategii si la studii de fezabilitate suntem cei mai tari. Cu practica stam mai prost…

  • legionarul 9 ani ago

    o idee interesanta de pus in aplicare pentru dl. primar leoreanu,cu marimea entitati metropolitane,daca se reuseste atragerea de fonduri europene ecuatia a iesit ,in fond sant niste banii si de ai nostri care trebuie adusi la noi ,si sant sigur cel putin la nivelul romanului ca vor fi gestionati cu maxim randament,si atunci va mai creste si industria si locurile de munca implicit de aici si natalitatea,deci mai scade si numarul de necajiti,decat vaicareli pe crunta realitate mai degraba curaj si indrazneala caci santem un popor cu o civilizatie si o cultura cel putin egala a multor natii din interiorul ue(grecii rup la nivel de politica externa ,si guvernul lupta pentru interesul national), la noi se intampla asa ceva macar la nivel regional sa se miste cate ceva,nu sant pupincurist dar BV.lui leoreanu un primar care a facut enorm de mult ,si a inchis gura la multi hoti care radeau de el cu microhidrocentrala si iata ca produce energie acum omul potrivit la locul potrivit,parere pur personala meriti statuie domnule OM in primul rand,tine-o asa pana la capat.