HomeSocialSanatate

Ziua Naţională fără Tutun

Ziua Naţională fără Tutun este marcată în România în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie.

Ziua Naţională fără Tutun este marcată în fiecare an prin campanii de informare şi sensibilizare a populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, practicile companiilor producătoare de tutun, demersurile forurilor internaţionale privind lupta împotriva bolilor asociate consumului de tutun, precum şi cu privire la dreptul fiecăruia dintre noi de a trăi sănătos.

Medicul pneumolog Gabriela Popovici, specialist în tabacologie, din cadrul Cabinetului de Tabacologie de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, a ales să marcheze această zi printr-o metodă diferită faţă de ceilalţi ani. Medicul Popovici va întreprinde o serie de activităţi care au ca scop educaţia contra tutun făcută copiilor din clasele a şasea, a şaptea şi a opta. Este vorba de implicarea copiilor într-un studiu european, numit GYTS – Global Youth Tobacco Survey (Studiul Global al Consumului de Tutun la Tineri), care are ca scop prevenirea consumului precoce de tutun. Vor lua parte la acest studiu 370 de copii, din trei unităţi de învăţământ: 122 de elevi de la Școala din comuna Fărcaşa, judeţul Neamţ, 66 de copii de la Școala Izvoarele, comuna Răchiteni, judeţul Iaşi, şi 182 de elevi de la Liceul Teoretic „Bogdan Vodă”, din Hălăuceşti, judeţul Iaşi. Perioada de implementare a acestui proiect va fi până la sfârşitul lunii noiembrie.

Elevilor li se vor oferi două chestionare – unul specific pentru România şi un chestionar cu 87 de întrebări, care se face la nivel european. Acesta va fi împărţit pe mai multe secţiuni: mai întâi, li se cer informaţii de bază, pentru a vedea mediul din care provin. Apoi, vor fi întrebări legate de consumul de tutun – ce fel de ţigări fumează, câte şi de când au început, dacă este cazul. Urmează apoi întrebări legate de sentimentele copilului referitoare la renunţarea la fumat – dacă vor să renunţe, dacă li se pare greu sau uşor să o facă etc. Deasemenea, mai sunt şi întrebări în legătură cu procurarea ţigărilor, cunoştinţele lor referitoare la mesajele din media împotriva fumatului, cunoştinţele referitoare la reclamele şi metodele de promovare a tutunului, atitudinile şi credinţele lor despre utilizarea tutunului, iar la final elevii vor fi chestionaţi despre uilizarea ţigării electronice şi din alte plante decât tutun. Datele colectate vor fi, mai apoi, trimise la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, cel care implementează programul GYTS în România, pentru centralizare şi comunicare a rezultatelor.

„Anul acesta, am vrut să facem ceva diferit cu ocazie Zilei Naţionale fără Tutun. Am ales să fac acest studiu pentru că ştiu cât de importantă este educaţia în rândul copiilor până în 14 ani, pentru că s-a constatat că aceasta este perioadă când cei mai mulţi sunt tentaţi să se apuce de fumat. Chiar dacă implementez acest program în mod gratuit, fără a obţine niciun beneficiu material, sper că, astfel, voi putea contribui la prevenirea fumatului în rândul copiilor”, a declarat mediul Gabriela Popovici.

Comentarii

WORDPRESS: 0