Prima paginăSocialSanatate

Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA

Dimensiune text

Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA se celebrează în fiecare an pe 1 decembrie, începând cu anul 1988, şi este un prilej al oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia.

Pentru marcarea Zilei Mondiale HIV-SIDA, joi, 28 noiembrie, a avut loc o activitate de informare şi educare a elevilor de la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamţ. Joi, 5 decembrie, ora 12.00, va avea loc o activitate de informare şi educare a elevilor de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă” din Roman, care va fi susţină de medicul de sănătate publică Emanuel Nazaretian. În intervalul 2-13 decembrie, în zilele lucrătoare, între orele 9.00 – 12.00, se va desfăşura o campanie de testare HIV (voluntară şi gratuită) a tuturor persoanelor interesate, precum şi pentru elevii Școlilor Postliceale Sanitare din Piatra Neamţ. Testarea va avea loc la sediul Departamentului de Sănătate Publică din Piatra Neamţ – Compartimentul de Supraveghere şi Control în Bolile Transmisibile.

În judeţul Neamţ, la 30 septembrie, se aflau în evidenţă 403 cazuri de infecţie HIV şi SIDA, dintre care opt cazuri noi depistate în cursul acestui an. În tratament ARV (antiretroviral) se află 246 de persoane.

În România, potrivit statisticilor, la 30 septembrie, numărul persoanelor aflate în evidenţa activă HIV şi SIDA este de 10.261 (copii de până la 14 ani – 329 cazuri şi adolescenţi/adulţi – 9.932 cazuri). Numărul cazurilor cumulative 1985-2013 cu HIV/SIDA a fost de 19.026, numărul pacienţilor în viaţă fiind de 12.119. Cazuri noi de infecţie HIV/SIDA depistate în acest an în România, până la 30 septembrie, au fost de 577. La 54% dintre persoanele infectate cu HIV, calea de transmitere a fost heterosexuală, iar la 29% dintre persoane calea de transmitere a fost injectabilă (consumatori de droguri intravenos).

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la sfârşitul anului 2012, pe glob s-au înregistrat 35,2 milioane de persoane infectate cu HIV, 2,3 milioane de cazuri noi de infecţie HIV şi 1,6 milioane decese prin SIDA.

În perioada 2011-2015, tema principală a Zilei Mondială de Luptă împotriva SIDA este „Reducerea până la zero: Zero cazuri noi de infecţie HIV. Zero cazuri de discriminare. Zero decese cauzate de SIDA”. Scopul campaniei de informare-educare din acest an este accesul universal la prevenţia HIV, la tratament, îngrijiri şi suport, reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV/SIDA, informarea şi educarea populaţiei asupra infecţiei HIV/SIDA.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0