Ziua Mondială a Mediului, marcată la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”

HomeSocial

Ziua Mondială a Mediului, marcată la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”

 

 

Ca și în anii trecuți, Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman a onorat Ziua Mondială a Mediului, marți, 5 iunie, prin organizarea unui simpozion dedicat acestei zile. Acţiunea, care s-a bucurat de participarea elevilor şi profesorilor din şcolile şi liceele romaşcane, a cuprins două tipuri de activităţi. Secţiunea I a constat în referate, comunicări ştiinţifice şi proiecte educaţionale „Idei verzi pentru planeta albastră”, în care s-au prezentat 18 lucrări pe tema problematicii mediului ambiant, iar secţiunea II, denumită sugestiv ECO – MODA, a constat într-un concurs de creație vestimentară utilizând materiale reciclabile: ziar, carton, saci menajeri, saci de rafie etc., în care s-au întrecut 19 echipe de „designeri” și „top-modele” .

Simpozionul se înscrie în programul activităţilor proiectului strategic doar între școli Erasmus+ „Să observăm râurile și iazurile, să protejăm ecosistemele acvatice de apă dulce … să ne îmbunătățim atitudinile și comportamentele față de mediul înconjurător! Adopt un curs de apă, un iaz…un ecosistem acvatic dulcicol”, pe care Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman îl derulează în perioada 2017-2020, în parteneriat cu alte zece școli europene.

„Această activitate, cu puternic impact, este adresată profesorilor şi elevilor îngrijorați de degradarea avansată a mediului și preocupați de găsirea unor soluții prin care să ajute la îmbunătăţirea calităţii mediului şi la protejarea acestuia. Intenţia de la care am plecat în iniţierea acestui simpozion a fost conştientizarea cât mai multor persoane asupra legăturii dintre intervenţia umană în ecosistemele naturale şi nivelul la care se situează biodiversitatea din acel areal. Se ştie că scăderea biodiversităţii este în strânsă legătură cu nivelul poluării, fenomen la care contribuim cu toţii prin practicarea transportului nedurabil, bazat pe utilizarea combustibililor convenţionali, dar şi prin neglijenţa cu care tratăm problema deşeurilor.

Ne-am bucurat să constatăm interesul tinerilor pentru această tematică şi creativitatea de care au dat dovadă mai ales în cadrul celei de-a doua secţiuni, în care competiția a evidențiat ingeniozitatea și măiestria concurenților. De menționat este că aproape toate concurentele și-au accesorizat ținutele cu «bijuterii» confecționate din componente de circuit electronic, realizate de domnul profesor Daniel Curpăn împreună cu elevii săi. Evenimentul a fost prezidat de doamna inspector Irina Scorțanu, din cadrul Departamentului pentru Mediu al Primăriei Roman, care a apreciat ideile interesante conținute de comunicările susținute la secțiunea I, cât și ingeniozitatea ținutelor eco din secțiunea II și dezinvoltura celor care le-au prezentat în timpul paradei. Vedetele defilării de modă au fost copii de la Școala «Carol I», structură a liceului nostru”, a afirmat profesor Adriana Drăghici, iniţiatoarea acţiunii și coordonator național al proiectului Erasmus+.

Acţiunea desfăşurată la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” vine în continuarea activităţilor de ecologizare la care participă sistematic elevii şcolii, dar şi la campaniile de colectare selectivă a deşeurilor de diverse tipuri.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0