Ziua Internaţională a Voluntarilor. 121 de voluntari în cadrul ISU Neamț

HomeSocial

Ziua Internaţională a Voluntarilor. 121 de voluntari în cadrul ISU Neamț

În fiecare an, în ziua de 5 decembrie este sărbătorită Ziua Internațională a Voluntarilor, pentru a sărbători eforturile voluntarilor și a promova activitatea acestora în rândul comunităților. În cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului (ISU) Neamț, activitatea de voluntariat a început în anul 2016, prin recrutarea primilor voluntari în cadrul programului ,,Salvator din Pasiune”.

La nivelul ISU Neamț, în cadrul programului sunt 121 voluntari activi, care își desfășoară activitatea astfel: 65 de voluntari la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț, 40 de voluntari la Detașamentul de pompieri Roman și 16 voluntari la Detașamentul de pompieri Tîrgu Neamț.

Conform ISU Neamț, de la începutul programului de voluntariat și până în prezent, se observă o creștere a numărului de intervenții SMURD la care au participat voluntarii din cadrul acestui program, astfel: în anul 2019 – 1.727 intervenții; în anul 2020 – 257 intervenții (o scădere bruscă cauzată de pandemia de COVID-19); în anul 2021 – 1.082 intervenții; în anul 2022 – 1.821 de intervenții.

„Activitatea voluntarilor ISU este activă, tratată cu seriozitate, în care voluntarii dau dovadă de multă perseverență, implicare și dedicare pentru această armă pe care o servesc. ISU Neamț nu poate decât să mulțumească pentru sprijinul acordat, pentru timpul alocat acestei activități de voluntariat și pentru că acționează în orice situație fără ezitare, conform cu procedurile învățate”, au precizat reprezentanții ISU Neamț.

Din anul 1985, Organizația Națiunilor Unite a stabilit ca în fiecare an, pe data de 5 decembrie, să fie sărbătorită Ziua Internațională a Voluntarilor, pentru a oferi oportunitatea voluntarilor de a crește gradul de conștientizare și de a înțelege contribuția pe care o au pentru comunitățile lor.

Anual, Organizaţia Națiunilor Unite pentru Voluntariat (UNV), stabilește câte o temă specifică activităţilor de voluntariat: în anul 2019 – ,,Voluntariatul, un viitor împreună“; în anul 2020 – ,,Împreună putem prin voluntariat; în anul 2021 – „Voluntari acum pentru viitoarele comunități”; în anul 2022 – ,, Solidaritate prin voluntariat”. Tema aleasă pentru acest an evidențiază puterea umanității colective de a crea schimbări pozitive prin activitatea de voluntariat.

În România, voluntariatul a devenit cunoscut începând cu anul 1990, când mai multe organizaţii internaţionale de voluntariat au înfiinţat filiale, aducând cu ele experienţa în lucrul cu voluntarii şi coordonarea acestora. În aceeaşi perioadă, au luat naștere și ONG-urile româneşti, care au început să implice voluntari locali în activităţile lor, iar în 1997 au apărut primele centre de voluntariat.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0