Ziua comunei Valea Ursului – La izvoarele Bârladului

Ziua comunei Valea Ursului – La izvoarele Bârladului

Dimensiune text

 

Pe 2 iulie, locuitorii din comuna Valea Ursului își sărbătoresc ziua. Comuna Valea Ursului este situată în zona de sud-est a judeţului Neamţ, la limită cu judeţul Bacău, la izvoarele râului Bârlad, de aici și denumirea evenimentelor dedicate Zilei comunei.

„Acest eveniment se desfăşoară anual, este sărbătoarea satului românesc care aduce în prim plan portul şi muzica populară, spiritul de competiţie, activităţi sportive şi comerciale. În această zi, formaţiile noastre locale demonstrează virtuozitate şi talent”, anunță reprezentanții Bibliotecii din comună, care au realizat și o pagină de socializare dedicată evenimentului.

Atestările documentare scrise din epoca medievală, confirmă că satele din Valea Ursului au fost consemnate în actele cancelariei domneşti a Ţării Moldovei, începând cu secolul XIV. Vechimea atestărilor şi modul cadastrării indică drept moşii matrice Giurgeni în 1550, iar Valea Ursului în 1580 (fost Poienari şi Giurgenii Boiereşti). În anul 1942 apare în componenta şi satul Chilii, atestat în anul 1790. În anul 1950 apare raionul Negreşti, dar pierde satul Chilii, componentă care se menţine şi la organizarea administrativă din 1969. În anul 1981 se include iarăşi satul Chilii, prin Decret Prezidenţial, la cererea acestui sat.

 COMENTARII

WORDPRESS: 0