Zilele „Mitropolit Visarion Puiu”, ediţia a XXI-a

HomeReligie

Zilele „Mitropolit Visarion Puiu”, ediţia a XXI-a

 

visarion puiuÎn perioada 24 – 26 februarie, la Roman, Paşcani şi Mănăstirea Neamţ se vor desfăşura manifestări cultural-religioase dedicate mitropolitului Visarion Puiu, la împlinirea a 138 de ani de la naştere şi a 53 de ani de la moarte. Evenimentul este organizat de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi Asociaţia „Mitropolit Visarion Puiu”. La manifestări, aflate la a XXI-a ediţie, vor participa preoţi, oameni de cultură, autorităţi locale, membri ai Asociaţiei „Mitropolit Visarion Puiu” şi credincioşi.

Programul „Zilelor Mitropolit Visarion Puiu” va începe vineri, 24 februarie, la orele 9, cu un pelerinaj la Pașcani, locul unde s-a născut mitropolitul Visarion Puiu. La orele 10, la Biserica Sfinții Voievozi din Pașcani, unde a fost botezat viitorul mitropolit, se va desfășura o slujbă de pomenire, apoi la troița din cartierul „Fântânele” vor fi organizate o slujbă de pomenire, un program cultural- religios și expoziție foto-documentară. La orele 11.30, la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” din Pașcani, vor avea loc o întâlnire cu elevii, dialog cultural și evocări, apoi va fi vizitată casa în care s-a născut Visarion Puiu.

Sâmbătă, 25 februarie, de la orele 9, va fi organizat un pelerinaj la Tîrgu Neamț și Mănăstirea Neamț, cu vizitarea Casei memoriale Visarion Puiu de la Vovidenia, un popas la gropnița Mănăstirii Neamț, unde se afla piatra tombală a mitropolitului Visarion Puiu, și o rugăciune de pomenire la mormântul părintelui profesor arhidiacon Ioan Ivan.

Duminică, 26 februarie, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman va fi pomenit mitropolitul Visarion în cadrul Sfintei Liturghii. La ora 12.00, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Trifești va avea loc o slujbă de pomenire în memoria mitropolitului Visarion Puiu.

Simpozion internațional la Muzeul de Istorie din Roman

Tot duminică, de la ora 14, la Muzeul de Istorie din Roman, se va desfășura simpozionul internațional „Visarion Puiu – 75 de ani de la numirea și instalarea sa ca șef al Misiunii Ortodoxe Române din Transnistria și mitropolit al Odesei”, care va cuprinde o sesiune de comunicări științifice, cu participarea unor invitaților din țară și străinătate, prezentări de carte, expoziția documentară „In Memoriam – Visarion Puiu” și o masă rotundă cu tema „Asociația Visarion Puiu, realizări și perspective”.

În cadrul simpozionului, vor susține comunicări: colonel (r) Dumitru Stavarache și doctor Aurel Pentelescu, Comisia Română de Istorie Militară, București („ Mărturii documentare privind activitatea mitropolitului Visarion Puiu în Transnistria”), preot doctor Aurel Florin Țuscanu, Roman, preşedintele Asociaţiei „Mitropolit Visarion Puiu” („75 de ani de la numirea și înscăunarea mitropolitului Visarion Puiu ca șef al Misiunii Ortodoxe Române din Transnistria, cu reședința la Odesa”), preot Gianni Bombierri și fratele Giancarlo Conato, Institutul Don Calabria, Verona – Italia („Din corespondența mitropolitului Visarion Puiu cu Sfântul Ioan Calabria”), profesor Petru Flenchea, Roman („ Mitropolitul Visarion Puiu, martir al neamului românesc”), arhimandrit Mihail Daniliuc, Schitul Vovidenia – Mănăstirea Neamț, profesor doctor Marcin Marynowski, Cracovia, și Artur Grzybowski, Muzeul Salinelor din Wieliczka, Polonia („Cuvântul de adio al mitropolitului Visarion Puiu la moartea Arhiepiscopului Husik Zohrabian, şeful eparhiei armene din România”), preot doctor Cristinel Ștefan Tanasă, Protoieria Pașcani („Acțiuni sociale întreprinse de mitropolitul Visarion în cadrul Misiunii ortodoxe din Transnistria”), protoiereu doctor Ioan Lisnic, Mitropolia Basarabiei, Chișinău („Aportul mitropolitului Visarion Puiu la dezvoltarea învățământului teologic și organizarea vieții bisericești”), colonel (r) Miluță Aniculăesei, Roman („Câteva referințe la grija de neam și țară în activitatea mitropolitului Visarion Puiu”) și inginer Viorel Nicolau, Piatra Neamț („Mănăstirea Neamț în vechi cărți poștale românești”).

Simpozionul va cuprinde și prezentări de carte susținute de colonel doctor Dan Prisacaru, istoric militar: ,,Armata Română și cultele” (Editura Istros, Brăila, 2014, comandor doctor Marian Moșneagu și colonel doctor Petrișor Florea, colonel doctor Dan Prisacaru) și ,,Episcopii Armatei Române – Biografii, documente, 1921-1948” (doctor Aurel Pentelescu şi Ionuţ Constantin Petcu, Editura Militară, București, 2016).

Visarion Puiu s-a născut la 7 februarie 1879, la Paşcani. A urmat cursurile seminariilor din Roman şi Iaşi şi ale Facultăţii de Teologie din Bucureşti. A fost hirotonit ierodiacon la Roman, apoi diacon la Catedrala Episcopală. A fost mitropolit al Transnistriei în perioada 1942 – 1944. După război, în august 1944, s-a refugiat în vestul Europei şi, din septembrie 1949, s-a stabilit în Franţa. În anul 1946, a fost judecat şi condamnat la moarte de Tribunalul Poporului din Bucureşti. Visarion Puiu a rămas la Paris, unde a condus, între 1945 – 1958, o eparhie din cadrul Bisericii româneşti. A murit în 1964. Mitropolitul a fost reabilitat post-mortem de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la 25 octombrie 1990.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0