Zilele „Mitropolit Visarion Puiu”, ediția a XVI-a

Muzeul de Istorie din Roman a organizat un simpozion internațional intitulat „Visarion Puiu – 70 de ani de la instalarea ca mitropolit al Odessei și șef al misiunii ortodoxe din Transnistria”, la împlinirea a 133 de ani de nașterea acestuia.

 

 

Activitatea face parte din șirul de manifestări dedicate mareului ierarh român Visarion Puiu, desfășurate pe parcursul a trei zile la Roman, Pașcani și Mănăstirea Neamț.
La eveniment au participat autorități locale din Roman și Pașcani, PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, preot Florin Aurel Țuscanu, protopop la Protoeria Roman, și președintele Asociației „Visarion Puiu”, oameni de cultură, preoți.

Romanul aduce, și în acest an, un prinos de recunoștință unui om care s-a risipit generos în slujba intereselor Bisericii și neamului – Visarion Puiu. Marele ierarh se află deja în galeria marilor patrioți, iar membrilor Asociației «Visarion Puiu» le revin obligația de a-l aduce constant în atenția românilor prin viața și activitatea lui„, a precizat preot Florin Aurel Țuscanu.

La sesiunea de comunicări au fost prezenți oaspeți din Argentina, Brazilia, Italia, Polonia, Republica Moldova și Ucraina, iar din țară – din București, Constanța, Galați, Toplița (județul Harghita) și Sfîntul Gheorghe (județul Covasna).

Ultima zi a manifestărilor, marți, 28 februarie, a fost destinată acțiunilor de la Casa memorială de la Vovidenia și de la gropnița unde se află piatra de mormînt a mitropolitului Visarion Puiu. Evocarea vieții și activității ierarhului a fost făcută la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi”, începînd cu orele 12.30.

Visarion Puiu s-a născut la 7 februarie 1879, la Pașcani. A urmat cursurile seminarelor din Roman și Iași, și ale Facultățile de Teologie din București. A fost hirotonit ierodiacon la Roman, iar apoi diacon la Catedrala Episcopală. În perioada 1942 – 1944 a fost mitropolit al Transnistriei. În august 1944, după război, s-a refugiat în vestul Europei și, din septembrie 1949, s-a stabilit în Franța. În 1946, a fost condamnat la moarte de Tribunalul poporului din București. Visarion Puiu a rămas la Paris, unde a condus o eparhie în jurul Bisericii românești. A murit în 1964. Mitropolitul a fost reabilitat post-mortem de Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la data de 25 octombrie 1990.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!