Zi aniversară la Colegiul Tehnic „Danubiana”

HomeSocial

Zi aniversară la Colegiul Tehnic „Danubiana”

 

colegiul-danubiana-aniversare-42deani-02Colegiul Tehnic „Danubiana” din Roman aniversează 42 de ani de la înființare. Pentru a marca momentul, joi, 10 noiembrie, au fost organizate festivități la care au participat foști și actuali profesori și elevi, alături de partenerii tradiționali ai școlii. La festivități au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale și ai Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Programul a cuprins expoziții tematice, concursuri sportive și culturale, activităţi demonstrative în bazele de instruire practică, precum și o lansarea de carte a profesoarei Steluța Crăciun. „Doamna Steluța Crăciun a ales cu dragă inimă ca Sala de Festivități a Colegiului Tehnic «Danubiana» să găzduiască acest eveniment deosebit pentru autoare și este o onoare pentru noi să rămânem încă parte din viața acesteia și după ce a hotărât să se retragă din activitatea didactică”, a afirmat profesor Claudia Ștefănescu, organizatoarea evenimentului.

Volumul de poezii „Cuvinte simple” a reunit, într-o atmosferă încărcată de emoție, personalități distinse ale societății culturale romașcane și nu numai. Printre invitați au fost prezenți scriitorul Valentin Talpalaru, membru al Uniunii Scriitorilor din România, și profesorul Constantin Adamovici, două personalități ale lumii literare, care au vorbit despre poezia Steluței Crăciun și au încurajat-o să-și pună sentimentele pe hârtie și în alte volume de poezii sau proză.

„Valoarea unei şcoli rezultă din fericita reuniune, în aceeaşi aventură a cunoaşterii, a unor oameni valoroşi, dascăli şi elevi”

Aniversarea a constituit şi un prilej de reîntâlnire cu foşti profesori şi absolvenţi ai Colegiului Tehnic Danubiana. ,,La 42 de ani de la înfiinţare, un liceu mereu tânăr şi dinamic îi serbează, astăzi, pe toţi oamenii frumoşi a căror viaţă s-a împletit cu destinul său, dascăli din trecutul şi prezentul acestei şcoli, elevi de toate vârstele şi prieteni de pretutindeni. Este unanim recunoscut faptul că valoarea unei şcoli rezultă din fericita reuniune, în aceeaşi aventură a cunoaşterii, a unor oameni valoroşi, dascăli şi elevi. Relaţia lor defineşte existenţa unei instituţii de învăţământ, iar timpul adaugă alte ingrediente necesare, confirmând, rafinând, garantând performanţa şi calitatea acestei şcoli. Pentru Colegiul Tehnic «Danubiana», scurgerea timpului a adus, necontenit, provocări şi oportunităţi. Istoria şcolii noastre stă sub semnul permanentei reinventări, a neîncetatei căutări în drumul către mai bine, a descoperirilor individuale, dar şi a potenţialului colectiv”, a precizat profesorul Leonard Vacaru, directorul Colegiului Tehnic „Danubiana”.

„Am venit la Colegiul Tehnic «Danubiana» cu gânduri bune, pentru a felicita conducerea şi cadrele didactice în aceste momente aniversare, clipă de fericit bilanţ a reuşitelor şi de lansare a noilor proiecte. Am găsit un colectiv ambiţios, dornic de a obţine an de an rezultate din ce în ce mai bune, astfel încât rezultatele elevilor să ridice ştacheta valorii an de an. Le doresc să fie sănătoşi şi să poată transforma în realitate toate proiectele aflate în lucru”, a afirmat primarul Leoreanu.

Mariana Kober, om de afaceri şi absolventă a primei promoţii a acestei instituţii de învăţământ, a adresat si ea urări de bine: „Pentru mine, calitatea de absolventă a Colegiului Tehnic «Danubiana» m-a făcut să mă simt responsabilă în întreaga mea carieră profesională, pentru a răspunde aşa cum se cuvine educaţiei şi instruirii pe care le-am primit aici, în cei mai frumoşi ani ai tinereţii mele. Vreau să îi salut, cu această ocazie, pe foştii şi actualii profesori, pe toţi cei care lucrează cu elevii şi să îi asigur de sentimentele mele de recunoştinţă pe cei care au pus bazele acestei şcoli“.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un program artistic susţinut de elevii liceului coordonaţi de profesor Andreea Kulksar şi Cristina Păun, la care au luat parte şi invitaţi din Republica Moldova.

De la şcoală de ucenici la Școală Europeană

colegiul-tehnic-danubianaȘcoala care astăzi se numeşte Colegiul Tehnic „Danubiana” s-a născut din necesitatea pregătirii de personal calificat pentru cea mai mare fabrică de zahăr din ţară, de atunci, înfiinţată la Roman, la începutul secolului XX, de belgieni. La începutul anilor ’50, Fabrica de zahăr „Ilie Pintilie” din Roman ocupa locul principal în industria zonei şi constituia un important punct de atracţie pentru cei ce doreau un loc de muncă. Necesitatea existenţei unor lucrători specializaţi în industria zahărului şi lipsa şcolilor de profil au determinat conducerea fabricii să organizeze, cu avizul Ministerului Învăţământului şi Ministerului Industriei Bunurilor de Larg Consum, începând cu 1951, primele cursuri de calificare a muncitorilor. Lua naştere, astfel, Școala de Calificare Profesională, care îşi desfăşura activitatea în incinta şi sub patronajul Fabricii de zahăr „Ilie Pintilie” Roman.

În 1956, se înfiinţează Școala Profesională de Ucenici pentru Industria Alimentară, aflată sub patronajul fabricii şi care avea misiunea de a pregăti lucrători specializaţi pentru fabrici de zahăr, spirt şi bere, morărit şi panificaţie, industrializarea laptelui, a cărnii sau pentru fabrici de tutun din întreaga ţară. Școala şi-a început funcţionarea în incinta Fabricii de Zahăr, în clădirea unde se desfăşuraseră, anterior, cursurile de calificare, iar elevii efectuau instruirea practică în atelierele întreprinderii.

Realizările elevilor, buna pregătire profesională a absolvenţilor, pasiunea şi dăruirea cadrelor didactice şi-au pus amprenta asupra evoluţiei ulterioare a şcolii, determinând transformarea ei în liceu. Născut nu atât dintr-o directivă a anilor ‘70, cât, mai ales, din dorinţa şi determinarea unor oameni cu vocaţie de pedagogi vizionari, începând cu anul şcolar 1974 – 1975, Școala Profesională de Ucenici pentru Industrie Alimentară Roman se transformă, conform Hotărârii Consiliului de Miniştri nr. 354 din 5 aprilie 1974, în Liceul de Industrie Alimentară Roman. Demersurile pentru înfiinţarea liceului aparţineau directorului Paul Murdzek – cel care, încă de la începutul activităţii sale didactice, a urmărit schimbarea statutului şcolii – şi a inginerului Vasile Platon.

15 septembrie 1975 reprezintă o dată importantă în istoria şcolii, atunci fiind date în folosinţă noul local al şcolii, o sală de gimnastică şi o cantină cu o capacitate de 150 locuri. Școala a crescut în anii care au urmat şi, ca urmare a activităţii dedicate a profesorilor şi a rezultatelor obţinute de elevi, la 15 septembrie 2004 primeşte statutul de colegiu. Aflat într-un continuu proces de extindere, modernizare şi racordare la valorile europene, Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman a dobândit, în 2014, statutul de „Școală Europeană”, ca o recunoaştere a rezultatelor obţinute prin derularea de programe şi proiecte de cooperare europeană.colegiul-danubiana-aniversare-42deani-01

colegiul-danubiana-aniversare-42deani-02

colegiul-danubiana-aniversare-42deani-03

colegiul-danubiana-aniversare-42deani-04

colegiul-danubiana-aniversare-42deani-05

colegiul-danubiana-aniversare-42deani-06

colegiul-danubiana-aniversare-42deani-07

colegiul-danubiana-aniversare-42deani-08

colegiul-danubiana-aniversare-42deani-09

colegiul-danubiana-aniversare-42deani-10

colegiul-danubiana-aniversare-42deani-11

colegiul-danubiana-aniversare-42deani-12

colegiul-danubiana-aniversare-42deani-16

colegiul-danubiana-aniversare-42deani-13

colegiul-danubiana-aniversare-42deani-14

colegiul-danubiana-aniversare-42deani-15

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0