HomeEducatie

Zeci de elevi din Israel, în vizită la Roman

O delegație din orașul Gedera a vizitat municipiul Roman și a depus o coroană de flori în Gara Roman, la monumentul dedicat unui erou al neamului – Viorica Agarici.

Miercuri, municipiul Roman a primit vizita unei delegații din orașul-frate israelian Gedera. Peste 30 de elevi de liceu din Gedera, însoțiți de cadre didactice, s-au întâlnit, în sala de ședințe a Primăriei, cu tineri din liceele romașcane.

„Urez bun-venit delegației din orașul Gedera, oraș care s-a înfrățit, oficial, cu municipiul Roman. Mă bucur să revăd reprezentanți ai autorităților locale din Israel, dar și pe prietenul și fostul meu coleg Iancu Wexler, președintele Comunității Evreiești din Roman. Urez bun-venit elevilor din Gedera și sper ca aceștia să colaboreze și să lege prietenii de durată cu elevii liceelor din Roman. Această întâlnirea este un prim efect al înfrățirii orașelor Roman și Gedera, iar o prietenie durabilă între cele două comunități poate fi asigurată prin intermediul tinerilor. România a avut întotdeauna relații bune cu Israelul, sperăm ca această bună colaborare trebuie să continue”, a spus primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Fiecare dintre liceenii din Gedera a primit însemnele municipiului Roman, iar apoi, împreună, tinerii israelieni și cei romașcani au mers la Gara Roman, unde au depus o coroană de flori la monumentul dedicat unui erou al neamului românesc, cunoscut și iubit de poporul din Israel – Viorica Agarici. „Anul trecut s-au împlinit 70 de ani de cand Viorica Agarici, președintă a filialei din Roman a Crucii Roșii, a oprit «trenul morții» în gara de la Roman. Trenul transporta cetățeni evrei, iar mulți dintre ei decedaseră pe drum. La Roman, membrii Crucii Roșii au vrut să le ofere apă evreilor, dar soldații germani nu le-au permis să se apropie de vagoanele în care se aflau deportații. Viorica Agarici s-a așezat în fața locomotivei, spunând că nu va permite plecarea trenului până când evreii nu vor primi apă, hrană și îngrijire medicală, iar solicitarea ei a convins autoritățile să oprească trenul la Roman, temporar. În acel tren au mai fost găsiți 350 de evrei decedați, care au fost îngropați la Roman. Pentru grija față de semeni și lupta sa pentru o cauză dreaptă, Viorica Agarici a fost declarată post-mortem, anul trecut, cetățean de onoare al municipiului Roman. Viorica Agarici este deja unul dintre cetățenii care au câștigat respectul statului evreu, pentru patriotism și demnitate, dar și pentru că a considerat că egalitatea de șanse este un principiu care trebuie respectat în întreaga lume”, a explicat primarul Leoreanu.

După depunerea coroanei de flori la monumentul dedicat Vioricăi Agarici, reprezentanții delegației din Gedera au continuat discuțiile privind viitoare parteneriate atât cu administrația locală, cât și cu profesorii din Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • jana 10 ani ago

    foarte frumos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    felicitari am facut intradevar un pas important infatindu-ne cu ei.
    dar de nu se spune nimic si despre faptul ca pe langa insemnele municipiului Roman acestia au mai primit si cate un ipad? copii nostri cand vor primi cate unul domnule primar???????????????????? astept cu nerabdare acest moment. sunt foarte curioasa sa stiu cate scoli au facut cerere pentru alocarea unor fonduri pentru utilarea laboratoarelor de informatica si nu le-au primit??? in schimb s-au gasit bani pentru achizitionare celor peste 30 de ipad-uri.
    trebuie sa mentionam, totusi, ca si copii din Gedera au facut cadouri copiilor nosti cate un pix, un stegulet si o insigna cu insemnele orasului lor. concluzie ne dam mai mari decat suntem pe banii municipalitatii.